U trendu

Svetske berze ojačale, dolar pao, nafta skuplja

HONG KONG – Akcije na azijskim berzama su napredovale danas prateći rast na Vol Stritu, dok se dolar spustio blizu četvoromesečnog minimuma nakon izjava zvaničnika američkih Federalnih rezervi koje su ublažile strah od pooštravanja monetarne politike i odagnale bojazan od inflacije.

Na ranom evropskom trgovanju, indeks fjučersa EuroStoks 50 porastao je za 0,27 posto. Nemački indeks DAKS i londonski FTSE ojačali su za 0,14 procenata, odnosno 0,21 odsto respektivno, dok je američki indeks fjučersa e-mini S&P 500 u porastu za 0,27 posto, izveštava Rojters.

U Aziji, glavni regionalni pokazatelj kretanja na tržištima kapitala, najširi indeks azijsko-pacifitčki akcija MSCI, bez japanskih, skočio je za 1,3 procenta na dvonedeljni maksimum, prateći uspon akcija na američkoj berzi.

Australijske akcije su ostvarile dobitak od 0,81 posto, dostižući najviši nivo u dve nedelje, a japanski indeks Nikei je ojačao za 0,6 odsto, podstaknut uglavnom povećanjem vrednosti tehnoloških deonica.

Na kineskim berzama su cene akcija dotakle dvoipomesečni maksimum, pogurane optimizmom u sektoru finansijskih usluga i rastom potrošačke aktivnosti. Indeks kineskih najlikvidnijih akcija CSI300 uzleteo je za 2,58 odsto, dok je Šangaj Kompozit napredovao za 2,03 procenta, na najviši nivo od početka marta.

Indeks Hongkoške berze Hang Seng je porastao za 1,43 posto.

NJujorška berza je zaključila trgovanje noćas u plusu, pri čemu je smanjenje prinosa na referentne državne dužničke hartije doprinelo usponu skupljih akcija u sektorima kao što je tehnološki. Primera radi, akcije Epla su porasle za 1,33 odsto, a Majkrosofta za 2,29 procenata.

Industrijski indeks Dau DŽons je ojačao za 0,54 posto, dok su S&P 500 i tehnološki Nasdak Kompozit zabeležili dobitke od 0,99, odnosno 1,41 odsto respektivno.

Prinosi na američke državne hartije od vrednosti su pali u ponedeljak nakon izjava nekoliko zvaničnika FED-a koji su potvrdili podršku zadržavanju prilagodljive monetarne politike još izvesno vreme. Prinos na referentne desetogodišnje državne zapise spustio se na 1,6063 procenta, odnosno na dvonedeljni minimum.

Na kripto berzama, digitalne valute su se oporavile od sunovrata zabeleženog tokom vikenda. Nakon što je u nedelju pao za 13 odsto, bitkoin je zabeležio rast od 1,84 procenta i trgovao se za približno 38.124 dolara.

Što tiče tradicionalnih valuta, dolarski indeks, koji prati kretanje američke valute prema korpi rivala, potonuo je na 89,772 poena, što je neznatno iznad njegovog četvoromesečnog minimuma. Jedinstvena evropska valuta, evro, ojačala je za 0,1 posto na dnevnom nivou, na 1,2225 dolara, dok je na mesečnom nivou jača za 1,72 procenta.

Na tržištima energenata, američka WTI nafta je poskupela za 0,08 odsto, na 66,1 dolara po barelu, a severnomorska nafta Brent je napredovala na 68,6 dolara za barel.

Cena zlata je blago oslabila. Na spot tržištu, ovaj plemeniti metal se trgovao po ceni od 1873,64 dolara za uncu, prema izveštaju Rojtersa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.