U trendu

Svetske berze u solidnom plusu

Svetski berzanski indeksi danas su u solidnom plusu pošto su investitori preispitali neočekivano široke mere podsticaja Evropske centralne banke (ECB).

ECB je juče znatno pojačala mere podsticaja što je u prvim minutima znatno podiglo akcije na berzama, ali je potom do kraja dana usledio strmoglav pad.

Britanski FTSE 100 danas je porastao za 1,5 odsto, nemački Daks za dva odsto, a francuski KAK-40 za 2,2 odsto. Očekuje se pozitivan dan i na Vol stritu pošto su fjučersi Dau Džonsa i Standard end Pura 500 u plusu 0,8 odsto.

Veliki pad juče je usledio pošto se ocenjivalo da je ECB iskoristila sva raspoloživa sredstva i da neće moći dalje da reaguje u slučaju pogoršanja prilika.

„Ispaljivanje svih granata nije loša stvar“, rekao je berzanski strateg kompanije IG Ivan Lukas, povodom ocena da je ECB „ostala bez municije“.

Dragi je uglavnom ispunio očekivanja i javno poručio da će kamatne stope niske više godina, dodao je Lukas.

I azijske berze su danas u porastu – japanski Nikei 225 je posle početnih gubitaka ušao u pozitivnu teritoriju i završio na plus 0,5 odsto. Južnokorejski Kospi je završio na 0,1 odsto, hongkongški Hang Seng na plus 1,1 odsto, a šangajski indeks na 0,2 odsto.

Američka nafta je danas poskupela za oko dva odsto na 38,6 dolara po barelu, dok nafta brent u Londonu s porastom 1,6 odsto vredi 40,7 dolara po barelu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.