U trendu

Svetske berze u usponu, rastu i cene nafte

LONDON/HONG KONG – Akcije na svetskim berzama beleže danas rekordno visoke nivoe, podstaknute boljim izvoznim rezultatima Kine od prognoziranih, dok investitori iščekuju objavu američkih podataka o inflaciji koji bi nagovestili dalji tok globalnog ekonomskog oporavka.

Neočekivano snažni kineski spoljnotrgovinski pokazatelji impliciraju da je globalna potražnja ostala jaka, potkrepljujući uverenje investitora o ozdravljenju svetske ekonomije od pandemije kovid-19, uprkos širenju varijante Delta virusa, prenosi Rojters.

Fokus tržišnih aktera se sada premešta na američke podatake o rastu potrošačkih cena, pri čemu se očekuje da će oni biti neznatno niži nego prošlog meseca, što će verovatno dodatno podgrejati debatu o potencijalnom tajmingu u kojem bi moglo da počne smanjenje američkog programa ekonomskih podsticaja.

Globalni indeks akcija MSCI, koji meri vrednost berzi svih zemalja sveta, ojačao je za 0,1 posto, nakon što je ranije danas dostigao rekordno visoku vrednost.

Panevropski indeks STOKS 600 skliznuo je za 0,2 procenta sa rekordnog nivoa zabeleženog na početku trgovanja.

Indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, porastao je za 1,0 procenat, što je njegov najveći dnevni rast od kraja juna, predvođen skokom akcija od 1,6 odsto u Hong Kongu, koji su predvodile akcije tehnoloških kompanija.

Na Hongkoškoj berzi je tehnološki div Tencent Holdings uzleteo za neverovatnih 4,4 posto, nakon što je kineski antimonopolski regulator odobrio njegov plan za preuzimanje trećeg najvećeg pretraživača u toj zemlji, Sogoua, za 3,5 milijardi dolara.

Japanski indeks Nikei je napredovao za 0,5 procenata, dok su australijske akcije zanemarljivo skliznule za 0,02 posto.

Analitičari su u anketi Rojtersa procenili da će američka inflacija u junu iznositi 4,9 odsto u odnosu na 5,0 procenata mesec dana ranije.

Pred investitorima je nedelja puna poslovnih dešavanja, koja će otvoriti sezonu objavljivanja poslovnih rezultata, a tokom koje će se javnosti obratiti i predsednik američkih Federalnih rezervi DŽerom Pauel.

Tokom noći, snažan rast su zabeležili glavni indeksi Vol Strita koji su zaključeni na najvišim nivoima ikada.

Na valutnim tržištima, dolar jedva da je beležio kretanje prema vodećim rivalskim valutama u iščekivanju podataka o inflaciji u SAD. Zelena novčanica je uglavnom mirovala prema evru na 1,1856 dolara, posle rasta od preko 2,0 procenta prema jedinstvenoj valuti tokom prošlog meseca.

Na robnim berzama, cena američke sirove nafte WTI porasla je za 0,7 posto na 74,63 dolara za barel., a u istom procentu je ojačala i severnomorska nafta Brent na 75,71 dolara po barelu.

Cena zlata ostala je nepromenjena. Na spot tržištu zlato se trgovalo po ceni od 1806,91 dolara za uncu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.