U trendu

Svetski strucnjaci za mreže i internet od 22. oktobra u BGD

BEOGRAD – Gotovo 500 IT stručnjaka iz celog sveta okupiće se u Beogradu od 24. oktobra na konferenciji RIPE – najznačnijem okupljanju mrežnih i internet stručnjaka u Evropi.

Domaćini iz Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ najavili su da će konferenciji prisustvovati stručnjaci iz celog sveta koje RIPE NČ okuplja.

„Beograd će posetiti predstavnici pružalaca usluga interneta, mrežnih operatora, stručnjaci za sajber bezbednost, ali i predstavnici organizacija koje se bave praćenjem i razvojem internet politika“, najavili su organizatori.

Tokom konferencije koja traje do 28. oktobra razmatraće se politike i procedure koje RIPE NČ razvija za dodelu internet brojeva i diskutovaće se o najnovijim tehničkim pitanjima.

Neke od tema su i sistem naziva domena (DNS), rutiranje, politika adresa, internet umrezavanje (IoT), sprečavanje zloupotreba na internetu.

RIPE NČ je Koordinacioni centar Foruma evropskih IP mreža, jedan od pet svetskih regionalnih internet registara (RIR), nadležan za teritoriju Evrope, Bliskog Istoka i Centralne Azije.

Članovi organizacije su i lokalni registri kojima RIPE NČ dodeljuje IP adrese i AS brojeve, bez kojih internet ne bi mogao da funkcioniše.

Najavljeno je i da će 22. i 23. oktobra u Beogradu biti održan zajednički sastanak članova CENTR radne grupe za tehnička pitanja i članovi organizacije DNS-OARC.

CENTR je udruženje registara nacionalnih internet domena najvišeg nivoa iz Evrope, ali i Kanade, Novog Zelanda, Japana i Australije.

Uloga tog udruženje je posredovanje u razmeni iskustava i saradnji nacionalnih registara.

DNS-OARC je organizacija koja okuplja ključne internet operatere, izvršioce i istraživače kako bi koordinisali odgovore na napade i druge probleme, delili informacije o funkcionisanju i performansama DNS-a – sistema naziva domena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.