U trendu

Tabakovic: Strane direktne investicije do sada 3,18 mlrd evra

BEOGRAD – Priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiju dostigao je ove godine 3,18 milijardi evra do prve dekade novembra, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković, navodeći da Centralna banka procenjuje da će do kraja godine vrednost SDI iznositi oko 3,4 milijarde evra.

„Očekujemo da će učešće tekućeg deficita u BDP ove godine iznositi oko četiri odsto, a u srednjem roku od četiri do pet odsto, uz i dalje punu pokrivenost neto prilivima stranih direktnih investicija. Naglašavamo da smo projekciju priliva SDI za ovu godinu povećali na oko 3,4 milijarde evra“, rekla je Tabaković na predstavljaju novembarskog izveštaja o inflaciji.

Kaže da je priliv SDI do sada nadmašio celokupan prošlogodišnji priliv i da već sada iznosi više od tri milijarde evra od početka godine, kao i da je pođednako važno i to da je više od 60 odsto ovih investicija usmereno u razmenljive sektore.

To doprinosi rastu izvoznih kapaciteta domaće privrede i zbog čega, izmedu ostalog, projektujemo i dvocifreni rast izvoza roba i usluga u narednim godinama, istakla je guvernerka.

Kada je u pitanju fiskalni bilans, navodi da je projektovani deficit od 4,9 odsto BDP ove godine povoljniji od prvobitno očekivanog, kao rezultat bržeg privrednog rasta i pozitivnih kretanja na tržištu rada.

„U narednoj godini ocekujemo njegovo dalje smanjenje na tri odsto, a u srednjem roku prelazak u suficit i pored toga što će znatan iznos sredstava i dalje biti usmeren u infrastrukturne projekte. Na ovaj način biće obezbeđena održiva opadajuća putanja javnog duga od naredne godine i njegovo održavanje na nivou ispod kriterijuma iz Mastrihta. Procena Ministarstva finansija je da će krajem ove godine javni dug iznositi oko 58 odsto BDP“, rekla je Tabaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.