U trendu

Tabakovic: Strane direktne investicije u 2021. 3,6 mlrd evra

BEOGRAD – Srbija će ove godine imati 3,6 milijardi evra stranih direktnih investicija, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da je to veliki uspeh, s obzirom da je i 2021.godina pandemije, u kojoj se mnoge zemlje tek opravljaju.

„U takvoj godini, Srbija je dostigla nivo stranih direktnih investicija gotovo kao u rekordnoj 2019. godini, kada su bruto strane direktne investicije iznosile 3,9 milijardi evra“, rekla je Tabaković za TV Prva.

Ukazala je da je u vreme neizvesnosti i nesigurnosti to veliki uspeh za Srbiju i istakla da se strani investitori odlučuju da ulažu i otvaraju fabrike u našoj zemlji, što utiče na rast naše privrede, plata, većih prihoda od poreza u budžet.

Na konstataciju novinara da će pojedini reći da strani investitori dolaze zbog velikih subvencija koje država daje, Tabaković odgovara da je Srbija otvorena ekonomija i da je davanje subvencija praksa u svetu.

Istakla je i da je to nasleđena odluka koja je modifikovana i prilagođena današnjim uslovima, i koja se, dodaje, pokazala kao dobra, zbog rasta privrede, otvaranja novih radnih mesta, povećanja plata…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar