U trendu

Tajvanski TSMC pretekao Tencent po tržišnoj vrednosti

NJUJORK – Najveća svetska kompanija za proizvodnju čipova Tajvan Semikondaktor Manufakturing Kompani (TSMC) pretekla je kineskog tehnološkog diva Tencent i postala najvrednija azijska firma.

Pooštravanje regulatornih mera Pekinga za tehnološki sektor u zemlji u poslednjih nekoliko meseci urušilo je tržišnu vrednost kineskih giganta Tencenta i Alibabe, dok su akcije tajvanskog proizvođača čipova porasle podstaknute višemesečnom globalnom nestašicom poluprovodnika.

TSMC, glavni dobavljač Epla, oduzeo je Tencentu krunu najvrednije azijske kompanije, zauzevši prvo mesto s tržišnom kapitalizacijom od preko 538 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva objavljenim danas, prenosi CNBC.

Tencent je na drugom mestu s tržišnom vrednošću nešto iznad 536 milijardi dolara, dok je Alibaba na trećoj poziciji sa znatno manjom vrednošsću od oko 472 milijarde dolara.

Tencent i Alibaba su u utorak ponovo zabeležili pad cena akcija, izgubivši više od 20 milijardi dolara tržišne vrednosti pojedinačno, nakon što je kineski tržišni regulator objavio nacrt novih pravila čiji je cilj zaustavljanje nelojalne konkurencije na internetu, dodaje se u informaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.