U trendu

Talas protesta u Peruu zbog rasta cena gorva i đubriva

LIMA – U Peruu se širi talas demonstracija zbog naglog rasta cena goriva i đubriva, koji se ubrzao nakon napada Rusije na Ukrajinu, dok vlada te andske države pokušava da obuzda poskupljenja.

Demonstranti u blizini grada Ica, na jugu zemlje, zapalili su u ponedeljak kućice na naplatnim rampama i sukobili se sa policijom, a protesti se protežu od peruanskih planinskih oblasti do obale, izveštava Rojters.

„Protest se ne dešava samo ovde već širom Perua“, rekao je jedan demonstrant, koji je odbio da bude imenovan.

Demonstracije su izbile prošle nedelje pošto su farmeri i kamiondžije blokirali neke od glavnih autoputeva u zemlji do glavnog grada Lime, što je dovelo još jačeg porasta cena u peruanskoj prestonici. Prema saopštenju vlade, poginule su najmanje četiri osobe u nasilnim sukobima između demonstranata i policije.

Vlada je kao odgovor na proteste predložila tokom vikenda odustajanje od naplate većeg dela poreza na gorivo u nastojanju da brzo snizi cene, uz istovremeno povećanje minimalne zarade za oko 10 posto na 1.205 sola (332 dolara) mesečno.

Protesti su takođe test za predsednika Pedra Kastilja, školskog učitelja iz farmerske porodice koji je pobedio na izborima prošle godine uz ogromnu podršku glasača iz siromašnih ruralnih područja Perua. Ta podrška je, međutim, s vremenom oslabila i trenutno se kreće na oko 25 posto u celoj zemlji, prema anketama javnog mnjenja.

Peru je takođe proglasio vanredno stanje u poljoprivrednom sektoru zbog rasta cena đubriva izazvanog zapadnim sankcijama Rusiji, koja je veliki izvoznik potaše, amonijaka, uree i drugih hranljivih materija za zemljište.

Kao i mnoge zemlje, Peru se i pre ukrajinskog rata borio sa visokom inflacijom. U martu je inflacija dostigla najviši nivo u poslednjih 26 godina, uglavnom zbog rasta cena goriva i hrane, dodaje Rojters ne navodeći podatak o stopi rasta potrošačkih cena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar