U trendu

Talibani obustavili trgovinu s Indijom rutom preko Pakistana

NJU DELHI/MOSKVA – Talibani su blokirali avganistansko-indijsku trgovinu tranzitnim putem kroz Pakistan i zatvorili dva glavna trgovinska terminala na granici nakon što su u nedelju preuzeli vlast u Avganistanu.

„Talibani su zatvorili pekogranični kopneni trgovinski put i blokirali prevoz tereta na tranzitnoj ruti sa Pakistanom“, izveštio je danas Ekonomik Tajms, pozivajući se na iizjavu Adžaj Sahaija, generalnog direktora Federacije indijskih izvoznih kompanija (FIEO).

Trgovačka ruta preko Dubaija je, međutim, i dalje u funkciji, prema saopštenju FIEO.

Indija je najveće avganistansko tržište u južnoj Aziji.

Indijski izvoz u Avganistan, koji uključuje farmaceutske proizvode, medicinsku opremu, računare, cement, odeću i slatkiše, iznosio je u dosadašnjem toku 2021. godine 825 miliona dolara, prenosi Raša tudej. Izvoz glavnih avganistanskih proizvoda u Indiju – voća, oraha i ekstrakti povrća – bio je vredan ukupno 509 miliona dolara u 2021.

Prema Sahaiju, Indija se nada da je zatvaranje trgovinske tranzitne rute privremeno i da će trgovina biti obnovljena kada taliban krenu sa uspostavljanjem političkog legitimiteta.

Ranije ove nedelje, portparol talibana Mohamed Suhail Šahen rekao je da bi Indija mogla da radi i dalje na završavanju infrastrukturnih projekata u Avganistanu.

„Talibani nemaju ništa protiv da Indija nastavi da radi na svojim infrastrukturnim i projektima obnove u Avganistanu, jer su to projekti za narod“, rekao je Šahen, prenela je agencija Ta s s.

On je, međutim, upozorio da talibani neće sarađivati ni sa jednom državom ako ona namerava da se „meša u poslove Avganistana ili da koristi njegovu teritoriju u vojne svrhe“.

Pre nego što su talibani prošle nedelje preuzeli vlast, Indija, Turkmenistan i Pakistan su radili u Avganistanu na zajednickom projektu izgradnje gasovoda Turkmenistan-Avganistan-Pakistan-Indija (TAPI) za snabdevanje te zemlje turkmenskim gasom. Ove države su takođe bile angažovane na izgradnji autoputa i železničke pruge koji povezuju Avganistan sa iranskom lukom Čabahar, a čiji je cilj lakši tranzit robe preko Avganistana, dodaje RT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.