U trendu

Tegeltija sa delegacijom MMF-a:Novi aranžman u januaru

SARAJEVO – Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH, koju je predvodio šef Misije Martin Petri.

Bilo je reči o planiranim aktivnostima i merama u okviru novog aranžmana sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, kao i o reformskim oblastima koje će biti obuhvaćene novim aranžmanom, navodi agencija Fena.

Tegeltija je upoznao predstavnike MMF-a o aktivnostima koje institucije u BiH sprovode u borbi s posledicama uzrokovanim pandemijom korna virusa, navodeći da su trenutno resursi svih nivoa vlasti u BiH usmereni na podršku zdravstvenom sektoru i zaštitu zdravlja stanovništva, te podršku realnom sektoru.

Govoreći o novom aranžmanu sa MMF-om, Tegeltija je istakao da je potrebno zadržati stabilnost finansijskog sektora, kao i posvećeno i temeljno nastaviti sa radom na oporavku zdravstvenog sektora i reformi javnih preduzeća.

Naglasio je potrebu snažne podrške oporavku ekonomije, uz posebnu pažnju na privredne grane koje su najjače pogođene krizom.

Tegeltija je izrazio punu opredejenost svih nivoa vlasti u BiH da, uprkos otežanom radu Misije usled pandemije, očekuje uspešan završetak pregovora do sredine decembra ove godine i zaključenje novog aranžmana u januaru 2021. godine.

Predsedavajući Saveta ministara zahvalio je MMF-u na pomoći i efikasnom delovanju u odobravanju sredstava iz Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) na samom početku pandemije, kao i iskazanoj spremnosti za nastavak tehničke i finansijske podrške BiH, saopšteno je iz Saveta ministara BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.