U trendu

Tehnološki giganti pridružuju se Fejsbuku protiv hakerskeNSO

SAN FRANCISKO – Tehnološki giganti Majkrosoft, Alfabet, Cisko i VMver pridružili su se u ponedeljak pravnoj borbi Fejsbuka protiv hakerske kompanije NSO podneskom saveznom sudu u kojem upozoravaju da se izraelska firma koristi moćnim i opasnim alatima.

U izveštaju se navodi da bi rast „snažnog, nekontrolisanog, komercijalnog tržišta alata za sajber nadsor dramatično povećao beoj vlada i kompanija koje imaju pristup njima,prenosi Rojters.

Fejsbuk je prošle godine tužio NSO nakon što je otkriveno da je firma za sajber nadzor, čiji programi koriste softverske slabosti da preuzmu uređaje svojih meta, iskoristila rupu u kodu aplikacije za dopisivanje VocAp-a u vlasništvuFejsbuka da bi pomogla nadzor više od 1.400 ljudi širom sveta.

NSO, koji za sada nije reagovao na ove navode, tvrdio je da može da zahteva imunitet od tužbe zahvaljujući poslu koji obavlja za strane vlade.

Slučaj pomno prate branioci ljudskih prava i tehnolozi, od kojih su mnogi već dugo upozoravali da se usluge NSO koriste za nanošenje štete nevinima i ućutkivanje politickih neistomišljenika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.