U trendu

Telekom Srbija sistemski podržava tehnološke preduzetnike

BEOGRAD – Tri tima koji razvijaju tehnološke inovacije u oblasti digitalnog zapošljavanja, edukacije i upravljanja poslovnom dokumentacijom dobili su novčani podsticaj od ukupno 20.000 evra za dalji razvoj svojih proizvoda u okviru programa mts startap ubrzanje, saopštio je danas Telekom Srbija.

Ovaj program Telekom je realizovao četvti put ove godine zajedno sa organizacijom Startit, sa kojom ostvaruje višegodišnju saradnju na jačanju domaćih startapova, pre svega kroz edukativnu platformu Startit Rast.

Precizira se da su podsticaje dobili timovi Recrooit, platforma za zapošljavanje zasnovana na preporukama profesionalaca, Bracelet Maker, STEM kit i robot igračka namenjeni devojčicama uzrasta od 8 do 12 godina, kao i DocsCube, platforma za napredno upravljanje, deljenje i skladištenje dokumenata u nekoj organizaciji.

Telekom Srbija navodi da su ovi timovi, prema oceni petočlanog žirija, ostvarili najveći napredak tokom tromesečnog programa Startit Rast, pokazavši ujedno izuzetnu spremnost da se u potpunosti posvete usavršavanju svog digitalnog proizvoda i njegovom plasiranju na tržište.

„Napravljen je ozbiljan iskorak u prethodnom periodu na mapiranju strukture i potreba domaćeg startap sistema. Telekom Srbija je pokrenuo ovaj program upravo kako bi podstakao timove u onoj najranjivijoj, ranoj fazi razvoja, da u što kraćem roku slože sve potrebne kockice i postignu usaglašenost proizvoda i potreba tržišta“, izjavila je direktorka Sektora za strategiju Telekoma Srbija Mila Milenković.

Dodala je da će ta iskustva biti korišćena za dalju podršku domaćim i regionalnim startapima, koji svojim inovacijama stvaraju novu vrednost i pomeraju granice tehnološkog razvoja.

Telekom Srbija navodi da pored novčanog podsticaja, u okviru programa mts startap ubrzanje obezbeđuje za nagrađene timove i dodatno mentorsko savetovanje, besplatne servise i podršku prilikom izlaska na tržišta regiona na kojima je prisutan.

Svaki tim je imao prilagođeni pristup i 1 na 1 mentorsku podršku, kao i specijalne programe koji su organizovani u saradnji sa partnerom akceleratora, Google for Startups, piše us aopštenju.

„Ovogodišnje izdanje programa je bio svojevrstan eksperiment, gde smo želeli da pružimo dublju i individualizovanu podršku svakom timu. Naučili smo mnogo toga što će nam pomoći da naredna izdanja programa učinimo još kvalitetnijim, a imali smo tu sreću da radimo sa najboljim timovima do sada. Posebno nam je drago što smo po prvi put u istoriji programa imali 50 odsto startapa sa ženama u osnivačkom timu, od čega se čak dva takva tima nalaze među pobedničkim“, izjavio je suosnivač Startita i programski direktor Startit Rasta Vukašin Stojkov.

Telekom Srbija ističe da mts startap ubrzanje predstavlja program namenjen prevashodno tehnološkim preduzetnicima koji se nalaze u početnoj fazi razvoja svoje poslovne ideje, te da je on deo šire inicijative pod nazivom „Pokrećemo pokretače“, kojom kompanija podržava pojedince i organizacije da u svom okruženju pokreću pozitivne promene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.