U trendu

Temperatura u minusu – u Evropi cene struje u plusu

Cene električne energije u Evropi skočile su na najviši nivo u gotovo deset godina pošto je nezapamćeni talas hladnoće suzio isporuke potpomognut zastojima u radu elektrana i štrajkovima radnika.

Cene struje u Nemačkoj i Belgiji za isporuku narednog dana uzletele su na najviši nivo od 2008. godine, dok su u Francuskoj porasle na šestodnevni maksimum, izveštava agencija „Blumberg“.

Temperature u severozapadnoj Evropi će ove nedelje, prema procenama, biti za čak pet stepeni Celzijusovih ispod 30-godišnjeg proseka.

Predviđa se da će hladnoća podstaći rast tražnje za električnom energijom u Francuskoj za 17 procenata do četvrtka u odnosu na današsnji nivo, što koincidira sa nepovoljnom hidrološkom situacijom posle najsušnijeg decembra od 1959. godine, i dužim zastojem u radu nuklearnih elektrana.

Ledeno vreme je već nateralo avio-prevoznike na otkazivanje letova u Frankfurtu, zbog nestanaka struje u Švajcarskoj, i na ograničavanje vodenog saobraćaja zbog zaleđenih reka.

Cena struje na nemačkom tržištu za isporuku sutra, porasla je na 90,50 evra (95,84 dolara) po megavat-satu, na najvišu kotu od novembra 2008. godine u trgovanju za dan unapred, prema podacima brokera. Belgijska cena se, pak, popela na najviši nivo od maja 2008. godine, na 110 evra po megavat-satu.

Prognozira se da će polarna vazdušna masa iz Skandinavije već danas doneti nov ledeni talas u nekim područjima Nemačke, pri čemu će temperature pasti na čak minus 20 stepeni Celzijusa u planinskim oblastima u utorak, objavila je nemačka hidrometeorološka služba Dojčer Veterdinst na svojoj internet stranici.

Istovremeno, predviđa se pad proizvodnje struje iz nemačkih vetroelektrana na prosečno 3,9 gigavata dnevno u narednih sedam dana u odnosu na jednomesečni dnevni prosek od 15 gigavata.

Struja proizvedena iz vetrogeneratora podbacila je za više od 10 gigavata tokom većeg dela jutrošnjeg trgovanja nego što je prognozirano dan ranije, prema podacima „Blumberga“. Jedan gigavat je dovoljan za napajanje dva miliona evropskih domaćinstava.

Ponuda električne energije može biti ograničena i pošto su radnici u elektranama Elektroprivrede Francuske najavili 24-časovni štrajk od večeras od 21,00 sat, prema pariskom vremenu, objavio je operator mreže RTE. Tu je i najavljen štajk za sutra u jednom od rudnika uglja nemačkog Unipera.

Šest od 58 nuklearnih reaktora Elektroprivede Francuske (EDF) je van mreže, pošto je EDF odložio na dve nedelje sigurnosne provere u nuklearki Trikastin-2 zbog hladnog vremena i zatražio odlaganje za još jedan reaktor, prenosi „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar