U trendu

Teroristički napad u Barseloni oborio akcije na berzama

Glavne evropske berze su jutros na otvaranju trgovanja u padu nakon terorističkog napada u Barseloni i snažne rasprodaje na Volstritu.

Španske akcije predvode sa gubicima, pošto se teroristički akt u Barseloni odrazio na raspoloženje investitora, prenosi agencija „Blumberg“.

Referentni indeks Londonske berze FTSE 100 pao je za 0,6 odsto na 7.343,65 poena u odnosu na sinoćni nivo na zatvaranju trgovanja.

U evrozoni je frankfurtski indeks DAX 30 oslabio za 0,8 odsto na 12.103,51 poena, a pariski KAK 40 se spustio za 0,8 procenata na 5.103,47 poena.

Španski IBEX 35 je na otvaranju trgovanja bio u padu za oko 1,3 posto.

Evropski indeks Stoxx 600 je takođe skliznuo naniže za 0,8 posto jutros u 8:10 časova u Londonu, što je njegov nedeljni rast svelo na 0,4 procenta.

Mada su akcije širom sveta pale, finansijska tržišta pokazuju da su postala sve otpornija na terorističke napade u poslednjih nekoliko godina, navodi „Blumberg“.

Španska policija je, dodaje njujorška agencija, ubila pet osumnjičenih terorista, nekoliko sati nakon što je juče popodne avenija Las Ramblas u Barseloni postala krvavo poprište, kada su napadači u besomučnoj vožnji kombijem uleteli među šetače usmrtivši 13 osoba, dok je najmanje 100 povređeno. Osam sati kasnije dogodio se još jedan napad u španskom mestu Kambrils u kom je povređeno sedam osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar