U trendu

Terzić: Preduzetnicama potrebna podrska drustva

BEOGRAD – Samo 30 odsto biznisa u Srbiji je u vlasništvu žena, a 99 odsto tog biznisa čine mikro firme, uglavnom iz uslužnog sektora, dakle niže dodate vrednosti, izjavila je sinoć AFA projekt lider Jovana Terzić.

Ona je povodom otvaranja skupa „Preduzetnice na Marakani“, kojim je praktično pokrenut peti Ženski liderski samit 2021. za Tanjug navela da su glavni razlozi za malo učešće žena u biznisu, nedostatak samopouzdanja kao i manjak finansijske i stučne podrške, koje su ženama neophodne od strane celog društva.

„Ovaj projekat je namenjen ženskom preduzetništvu kojim i lansiramo AFA klub žena preduzetnica sa ciljem da se razvije inovativno žensko preduzetništvo“, rekla je Terzić.

Prema njenim rečima samit se nastavlja 20. i 21. oktobra kada će biti održan glavni konferencijski program, na kome će se u virtuelnom ZD prostoru okupiti govornici iz celog sveta i kada će se pokrenuti tema o budućnosti žena na tržištu rada.

Objašnjavajući vezu skupa sa stadionom Fudbalskog kluba Crvena zvezda u čijim prostorijama je on održan, Terzić kaže da se time želela napraviti paralela sa najskuplljim muškim biznisom ali i sa fudbalerkama koje kao i preduzetnice imaju problem da dođu do finansija i promovišu se.

Učesnice skupa pozdravio je predsednik FK Crvena zvezda Svetozar Mijailović i istakao da fudbal nije samo muški sport , nego se uključuju i žene, pa je ženski fudbal već poceo da se kotira visoko.

Direktorka Sektora za preduzetnišstvo Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić je istakla da PKS ženama preduzetnicama pruža razne oblike besplatne pomoći, naročito u vidu B2B sastanaka, učešća na sajmovima i slično.

Komora je pre nekoliko godina formirala i sekciju za žensko preduzetništvo, koja okuplja uspešne preduzetnice.

Navela je da je ove godine Ministarstvo privrede prvi put imalo poseban program namenjen ženskom preduzetništvu.

„On se realizuje preko Fonda za razvoj. Uslovi su veoma povoljni, jer žene dobijaju 35 odsto bespovratnih sredstava a grejs period za vraćanje novca je godina dana“, rekla je Simanić i dodala da se nada da će taj program biti realizovan i sledeće godine.

Privredna komora, istakla je ona, kada je o ženskom preduzetništvu reč, posebno insistira na digitalizaciji poslovanja, inovativnosti kao i na edukacijma.

„Mi smo lane uspešno završili projekat digitalno žensko preduzetništvo. Kroz njega je obuku uspešno prošlo više od 115 žena preduzetnica a najveći broj njih je uspeo da pokrene svoj posao i danas su članice Sekcije za žensko preduzetništvo u PKS“, istakla je Simanić.

Dodeljene su i godišnje nagrade najmodernijim i najinovativnijim preduzetnicama u sedam kategorija, među kojima je najbitnija grand pri nagrada za AFA zvezdu preduzetništva.

Ova nagrada je pripala Manji Bogićević, mladoj naučnici iz oblasti veštačke inteligencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar