U trendu

Tesla gradi mega fabriku za skladištenje energije u Šangaju

ŠANGAJ – Američki proizvođač automobila Tesla najavio je da će izgraditi novu mega fabriku u Šangaju, koja će biti posvećena proizvodnji Megapack proizvoda za skladištenje energije.
Planirano je da izgradnja nove fabrika počne u trećem tromesečju ove godine, a proizvodnja u drugom kvartalu 2024, saopštila je kompanija Tesla na ceremoniji potpisivanja projekta 9. aprila u Šangaju.
Kako prenosi agencija Sinhua, nova fabrika će u početku proizvoditi 10.000 Megapack jedinica svake godine, što je oko 40 GWh kapaciteta skladištenja energije. Proizvodi će se prodavati širom sveta.
Fabrika će se nalaziti u Lin-gangu, posebnoje zoni Kineske (šangajske) pilot slobodne trgovinske zone.
Očekuje se da će fabrika stvoriti još jedan industrijski klaster vredan preko 100 milijardi juana (14,6 milijardi američkih dolara), rekao je Lu Ju, zvaničnik Uprave posebne zone Lin-gang.
Džuang Mudi, zamenik generalnog sekretara šangajske opštinske vlade, rekao je da će projekat pomoći u razvoju nove industrije skladištenja energije i zelenoj i niskougljeničnoj transformaciji Šangaja.
U januaru 2019. Kompanija Tesla je počela izgradnju svioje Gigafabrike u Šangaju, postavši prva koji je iskoristila novu politiku koja omogućava stranim proizvođačima automobila da osnuju podružnice u potpunom vlasništvu u Kini.
Kao Teslina prva Gigafabrika van Sjedinjenih Država, fabrika je 2022. isporučila 710.000 vozila, što je povećanje od 48 odsto u odnosu na 2021. Postala je Teslino primarno izvozno čvorište vozila, sa električnim automobilima koji se dobro prodaju u Azijsko-pacifičkom regionu, Evropi i drugim regionima.
Od 2019. godine Tesla povećava investicije u Lingangu, proširujući proizvodne kapacitete fabrike u Šangaju i gradeći više objekata, uključujući fabriku za proizvodnju kompresora.
Zahvaljujući odličnom poslovnom okruženju u Šangaju i posebnoj zoni Lingang, Teslina giga gabrika u Šangaju ima stopu lokalizacije industrijskog lanca veću od 95 odsto, rekao je Tao Lin, potpredsednik Tesle.
….

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.