U trendu

Tesla otvara svoje stanice za punjenje i drugim proizvođačima el. vozila

SAN FRANCISKO – Kompabija Tesla će otvoriti deo sopstvene mreže za punjenje električnih vozila i za vozila rivalskih kompanija, u okviru federalnog programa vrednog 7,5 milijardi dolara koji ima za cilj da se poveća broj električnih vozila na autoputevima u SAD i da se smanji emisija ugljen-dioksida, saopštila je danas administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Kako navodi Rojters, takav potez mogao bi da od Tesle stvori „univerzalnu stanicu za dopunu“ u eri vozila na električni pogon i tako naruši konkurentsku prednost toj kompaniji koja trenutno jedina ima pristup najvećoj mreži tzv. super-brzih punjača u SAD.

Do kraja sledeće godine Tesla će otvoriti ukupno 3.500 novih i postojećih stanica za punjenje duž koridora autoputa, kao i 4.000 sporijih punjača na lokacijama poput hotela i restorana, za korisnike automobila koje ne proizvodi Tesla, saopštila je Bela kuća.

Zvaničnik Bele kuće saopštio je da će Tesla imati pravo na subvencije sve dok punjači te kompanije dozvoljavaju punjenje drugim vozilima sa federalnim standardom punjenja.

Rojters navodi da kompanija Tesla poseduje 17.711 super-punjača, što čini oko 60 odsto ukupnog broja brzih punjača u SAD, a postoji i oko 10.000 „destinacionih“ punjača sa Tesla utikačima koji mogu da dopune vozilo preko noći.

Koordinator za infrastrukturu Bele kuće Mič Landrio ocenio je da je direktor Tesle Ilon Mask tokom razgovora bio konstruktivan i „veoma otvoren“.

Zvaničnici Bele kuće nisu rekli da li je ugovor potpisan, ali će federalni zvaničnici kontrolisati isplatu oko trećine federalnog programa vrednog 7,5 milijardi dolara, dok će savezne države kontrolisati isplate ostale dve trećine, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.