U trendu

Tesla ušao na listu službenih vozila nemačke vlade

BERLIN – Nemačka vlada je odobrila da električni automobil kompanije „Tesla“ postane službeno vozilo zvaničnika te zemlje, što je „uloga“ na koju su istorijski pravo polagali samo nemački automobilski brendovi.

Nemački list „Bild“ objavio je da je došao u posed poverljive liste koja otkriva da se Audi, BMW, Dajmler, Folksvagena i kompanija „Tesla“ oboravaju kao proizvođači automobila za službenu upotrebu.

Kao konkretan razlog je, kako prenosi Poslovni dnevnik, navedena bojazan da tradicionalni nemački proizvođači automobila neće u kratkom roku zadovoljiti stroge ekološke zahteve na svojim premijum modelima i da se zbog toga tražila adekvatna zamena.

Iz Berlina takođe objašnjavaju da je godišnji trošak „Tesle“ jednak ili čak manji od premijum uzdanica nemačkog automobilskog trojstva (Audi je deo VW grupe).

Drugi, pak, ističu da je na odluku vlade u Berlinu veliki uticaj imala i odluka „Tesle“ da u Berlinu gradi svoju „gigafabriku“ električnih automobila, prvu u Evropi, u kojoj će se od 2021. proizvoditi 150 hiljada vozila u početku, a što bi za koju godinu trebalo da poraste na više od pola miliona vozila godišnje. Očekuje se da „Teslina“ mega-fabrika generisati oko 8.000 novih radnih mesta, što će biti korisno za mlade radnike u Nemačkoj i susednim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.