U trendu

„Tesli“ odobren početak proizvodnje u Kini

ŠANGAJ – Kompanija „Tesla“ je dodata na listu kineske vlade sertifikovanih proizvođača automobila, saopštilo je danas Ministarstvo industrije, pošto je tom proizvođaču električnih vozila izdalo sertifikat neophodan za pokretanje proizvodnje u zemlji.

Listu je objavilo kinesko Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija, prenosi agencija Rojters.

To znači da je „Tesli u potpunosti dato ‘zeleno svetlo’ za proizvodnju u Kini“, rekao je Jale DŽang, šef konsultantske kompanije “Automotiv forsajt” sa sedištem u Šangaju, i dodao da „Tesla“ može da započne proizvodnju u bilo kojem trenutku.

Fabrika, u vrednosti od dve milijarde dolara, koju „Tesla“ trenutno gradi u Šangaju, prvo je postrojenje te kompanije u inostranstvu.

Rojters je nedavno objavio da „Tesla“ planira da pokrene proizvodnju u svojoj fabrici u Kini ovog meseca.

Kompanija namerava da proizvodi najmanje 1.000 komada „modela 3“ nedeljno u fabrici u Šangaju do kraja ove godine, jer nastoji da poveća prodaju na najvećem svetskom automobilskom tržištu i izbegne veće uvozne tarife na automobile iz SAD.

Šangajske vlasti ponudile su „Tesli“ pomoć radi ubrzanja izgradnje pogona, a Kina je 30. avgusta „Tesline“ modele izuzela od 10-procentnog poreza na prodaju automobila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar