U trendu

TOB na 24. Međunarodnom sajmu turizma u Nišu do 1. aprila

NIŠ – Turistička organizacija Beograda (TOB) predstaviće svoju ponudu domaćim gostima, na danas otvorenom 24. Međunarodnom sajmu turizma u Sportskom centru „Čair“ u Nišu.

Direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović rekao je da će ove godine TOB zajedno sa Turističkom organizacijom Niš imati više zajedničkih nastupa i da je sajam sjajna prilika da se predstavi ponuda za domaće goste.

„Sajam u Nišu je uvek prvi kada govorimo o zajedničkoj saradnji sa organizacijama iz zemlje i regiona na tržištima koja su bliska regionu Srbije“, rekao je Popović.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i turizma Uroš Kandić, naveo je da je sada pravi trenutak za povratak sajma turizma u Niš, jer je zabeležen turistički rekord u prva tri meseca ove godine i tako nadmašena prošla godina koja je bila rekordna.

„U prva tri meseca ove godine smo nadmašili rekordnu prošlu godinu. Zabeleženo je više od 16 odsto dolazaka ukupnog broja turista, povećanje broja noćenja za više od 30 odsto, a posebno nas raduje što je za više od 50 odsto zabeležen rast stranih gostiju koji doprinose najviše deviznom prilivu koji je takođe za ova tri meseca viši u odnosu na prošlu rekordnu godinu“, rekao je Kandić.

Kazao je da će država učiniti sve da se trendovi rasta nastave kroz ulaganja u turističku infrastrukturu, navodeći da je pored sedam miliona evra, što sleduje kroz budzet za razvoj turistističke infrastrukture Srbije, u planu realizacija projekta za razvoj Podunavlja za koji je izdvojen isti iznos.

Gradska većnica za kulturu i turizam Niša Adriana Anastasov, podsetila je da je partner sajma Severna Makedonija i dodala da je koncept Otvorenog Balkana značajan za stvaranje jedinstvenog turističkog tržišta i turističkog proizvoda ka stranim zemljama.

„Niš je prošle godine imao rekordnu godinu što se tiče turista i broja noćenja, a svakako da ćemo je nadmašiti ove 2023. godine, jer je samo tokom januara više od 10.000 turista posetilo Niš“, rekla je Atanasov.

Direktor Agencije za podršku i promociju turizma Severne Maskedonije Ljupče Janevski, rekao je da je fokus da se u ovoj godini nadmaši 2019. godina kada je reč o brojevima noćenja i turista.

„Nadam se da ćemo ako budemo ovako zajednički radili u okviru Otvorenog Balkana imati više od 30 miliona noćenja što znači da nam je konkurencija veća i da fokus promocije Otvorenog balkana i balkanske zemlje treba da bude kulturni turizam, što više kružne ture na balkanskom poluostrvu“, kazao je on.

Turistička organizacija Beograda će na ovom sajmu predstaviti turističku ponudu naše prestonice do 1. aprila kao i kalendar događaja: koncerte, festivale, kulturne i sportske događaje, budući da su manifestacije jedan od najvećih motivacionih faktora za dolazak domaćih gostiju u Beograd.

Posetiocima će biti predstavljeni i aktuelni turistički programi za obilazak grada, gastronomska ponuda i smeštajni kapaciteti.

Na Sajmu turizma i aktivnog odmora u Nišu, svake godine je prisutno sve više izlagača, što omogućava raznim subjektima iz oblasti turizma i ugostiteljstva razmenu ideja, uspostavljanje novih kontakata, stvaranje uslova za nove poslovne projekte i potencijalnu saradnju.

Organizator sajma je Turistička organizacija Niš, pod pokroviteljstvom Grada Niša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.