U trendu

Tokio za ulazak domacih firmi u novu rusku kompaniju za TPG

TOKIO – Japanska vlada je zatražila od kompanija Micui i Micubiš da „pozitivno razmišljaju” o pridruživanju novom ruskom preduzeću koje će zameniti projekat tečnog prirodnog gasa (TPG) Sahalin-2, izjavio je danas ministar industrije Koiči Hagijuda.

On je rekao da je taj zahtev uputio predsedniku kompanije Micui, Keničiju Horiju, s kojim se sastao danas, i da je ministarstvo to isto zatražilo od Micubišija, dodajući da planira da se u bliskoj budućnosti sastane i s glavnim izvršnim direktorom te kompanije.

„Javni i privatni sektor će zajedno raditi na zaštiti interesa japanskih kompanija i obezbeđivanju stabilnog snabdevanja TPG-om“, rekao je Hagijuda na konferenciji za novinare, ponovivši da je Sahalin-2 ključni izvor stabilnog snabdevanja Japana energijom, prenosi Rojters.

Japan uvozi oko 10 posto svog TPG-a iz Rusije, uglavnom sa polja Sahalin-2.

Kriterijumi o uslovima za podnošenje zahteva japanskih trgovačkih kuća za pridruživanje novom ruskom preduzeću za sada se ne znaju, a ministarstvo nije upoznato ni sa kakvim zahtevom Rusije za dodatnim investicijama ili troškovima za pridruživanje novoj kompaniji, naveo je Hagijuda.

Micui i Micubiši, koji zajedno drže 22,5 posto udela u projektu Sahalin-2, objavili su danas u odovojenim saopštenjima da će sarađivati s japanskom vladom i njihovim poslovnim partnerima „kako bi odlučili da li će se pridružiti novom entitetu ili ne“.

Ruska vlada je dekretom potpisanim 2. avgusta, koji je objavljen u sredu, dala stranim investitorima u Sahalinu-2, britanskom Šelu i pomenutim japanskim kompanijama, mesec dana da apliciraju za svoje udele u preduzeću koje će zameniti firmu Sahalin Enerdži, sadašnjeg operatera tog TPG projekta.

Ruska državna gasna kompanija Gasprom će dobiti nešto više od 50 posto udela u novom entitetu, dok će novoformirana kompanija držati preostalih 49,99 odsto dok se postojeći akcionari u Sahalinu-2 ne prijave za udeo, za šta im je dat rok do početka septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar