U trendu

Tokio: Zakon brani konfiskaciju zlatnih i deviznih rezervi

TOKIO – Japanski zakon ne dozvoljava konfiskaciju zlatnih i deviznih rezervi stranih centralnih banaka, uključujući rezerve centralne banke Ruske Federacije koje se čuvaju u Banci Japana, saopštio je danas na sednici parlamenta japanski ministar finansija Šunjići Suzuki.

„Generalno, u našem zakonodavstvu, uključujući Zakon o Banci Japana, ne postoje odredbe koje bi dozvolile zaplenu deviznih rezervi stranih centralnih banaka koje se drže u Banci Japana“, rekao je on odgovarajući na pitanje da li Japan može da preduzme takve mere u okviru sankcija protiv Rusuje uvedenih nakon početka vojne operacije u Ukrajini, prenosi Tas s.

Tokio je ranije obustavio operacije s ruskom centralnom bankom, što zapravo znači da je zamrznuo njene rezerve koje drži u Banci Japana. Imovina Banke Rusije u jenima procenjena je na oko 33 milijarde dolara.

Japan je ranije uveo nekoliko paketa sankcija protiv Ruske Federacije zbog situacije oko Ukrajine, pri čemu je sankcionisao više od 100 pojedinaca, među kojima i predstavnike rukovodstva zemlje, zvaničnike i privrednike.

Na japanskoj listi robe i tehnologija zabranjenih za izvoz nalazi se 300 artikala, među kojima su poluprovodnici, oprema za pomorsku i avio-industriju, telekomunikaciona oprema, vojni proizvodi, uključujući oružje, softver, opremu za preradu nafte… Pored toga, Japan je zamrznuo imovinu Otkritie banke, Novikombanke, Sovkombanke, VTB-a, Banke Rusije, Promsvjazbanke i VEB.banke, podseća Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.