U trendu

„Tomas Kuk“ pregovara sa poveriocima, turisti uplašeni

LONDON – Više od 600.000 turista koji su rezervisali odmore ili su na odmoru preko turoperatera „Tomas Kuk“ proveli su nedelju pitajući se da li će uspeti da se vrate kući, pošto je ta turistička kompanija, jedna od najstarijih i najvećcih na svetu, došla na ivicu bankrotstva, prenose međi.

Kompanija sa opterećena dugom, koja je u petak potvrdila da traži 200 miliona funti (250 miliona dolara) da ne bi propala, vodila je razgovore sa akcionarima i poveriocima u pokušajima da spreči propast, preneo je sinoć AP.

Kako se navodi, bankrot bi mogao da ostavi na cedilu na oko 150.000 putnika iz Britanije, zajedno sa stotinama hiljada iz drugih zemalja, mada je kompanija pokušala da uveri kupce da će letovi biti nornalno nastavljeni.

Večhina britanskih turista koji su koristili usluge kompanije „Tomas Kuk“ je zaštićhena je vladinim programom putnog osiguranja, koji omogučhava da mogu da se vrate kući ako britanski turoperater propadne dok su u inostranstvu.
Finansijske poteškoćhe su takođe su pokrenule pitanja u vezi sa poslovima 22.000 ljudi zaposlenih u kompaniji širom sveta, uključujući 9.000 u Britaniji.

Sindikati i britanska opoziciona Laburistička stranka pozvali su vladu da finansijski interveniše kako bi spasila radna mesta ako kompanija ne uspe prikupiti potrebna sredstva iz privatnog sektora.
Ako bi kompanija bankrotirala, britanska uprava civilnog vazduhoplovstva verovatno bi naredila da se pokrene velika operacija povratka turista, kao što je to učinila i kada se slično dogodilo Monarh Erlajnsu pre skoro dve godine.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab je poručio da britanski turisti neće biti ostavljeni na cedilu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar