U trendu

Topi se optimizam britanskog sektora finansijskih usluga

Optimizam britanskog sektora finansijskih usluga palo je treći kvartal uzastopno, što je najduži period pada od globalne finansijske krize 2009. godine, pokazalo je najnovije istraživanje, izveštava agencija AP.

Istraživanje o finansijskim uslugama kompanije CBI i revizorsko-konultantske kuće Prajsvoterhaus Kuper (PwC), koje je obuhvatilo 115 kompanija, pokazuje da je finansijske kuće, stambene štedionice i investicione grupacije zahvatio najoštriji pad optimizma zbog neizvesnosti posle glasanja za izlazak Britanije iz Evropske unije.

Rezultati su utoliko važniji, ukoliko se ima u vidu stepen ovisnosti britanske ekonomije o finansijskim uslugama – oko 2,0 miliona ljudi širom Velike Britanije je direktno ili indirektno zaposleno u sektoru finansijskih usluga, navodi američka agencija.

Endrju Kejl, vođa odseka za britanske finansijske usluge u konsultantskoj firmi PwC, navodi da je zabrinutost posledica „domino efekta koji na ljude, produktivnost i poziciju ima bitka koja se vodi za očivanje Londona kao finansijskog centra“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.