U trendu

Toplo vreme odlaže setvu pšenice

BEOGRAD – Visoke temperature za ovaj period godine odgovaraju ratarima, povrtarima i voćarima koji trenutno sakupljaju plodove jesenjih useva, ali nije idealno za setvu pšenice i još manje za posejanu uljanu repicu, kaže direktor Udruženja “Žita Srbije” Vukosav Saković.

Prema njegovim rečima, suvo vreme će uticati da setva pšenice kasni i da ne bude završena u optimalnom roku.

„Slično vreme smo imali i prošle godine, pšenica je bila posejana u optimalnom roku, ali je nikla tek u decembru, a negde i u januaru ispod snega. Postoji određena bojazan da bi to moglo da se desi i ove godine ukoliko ne padnu kiše u novembru i decembru“, rekao je Saković za Tanjug.

Ističe da je pšenica naša najvažnija poljoprivredna kultura i da se u Srbiji godišnje zasadi između 550.000 i 650.000 hektara.

Saković kaže da su ratari podeljenih mišljenja, te da jedan deo njih seje pšenicu sada i čeka da padne kiša, a drugi se opredelio da prvo padne kiše pa da obave setvu.

„Ko je u pravu, pokazaće period nicanja pšenice, ali sigurno je da kiše u narednih deset dana neće biti“, navodi Saković.

Upitan da li će to uticati na kvalitet pšenice, Saković je rekao da zbog kasnije setve stručnjaci savetuju da se poveća procenat upotrebljenog semena da bi se nadoknalili eventualni problemi u nicanju.

„Za sada se ne očekuju ni ozbiljna kašnjenja, ni ozbiljni problemi, ali kada je setva u pitanju, svi bi želeli kišu“, naglašava Saković.

Na pitanje kako će se klimatske promene, koje su poslednjih godina vreme podelile na leto i zimu, odraziti na poljoprivredu, Saković odgovara da će se očigledno u tom slučaju agrorokovi pomeriti.

„Mi smo od 2012. imali tri suše, dve izrazito velike i jednu delimičnu, što je mnogo za period od sedam godina. Navikli smo da suša bude svake pete godine, ali očito je da se nešto u klimi menja i da imamo sve više sušnih godina. Nadamo se da je to ipak prolazni i prelazni period“, navodi Saković.

Ukoliko se tako nastavi, dodaje on, ratari će morati da se prilagode na pomeranje agrorokovo i da pšenicu možda seju tek u decembru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.