U trendu

TotalEnerži prenosi ostatak vlasnistva u RUS Zarubeznjeftu

PARIZ – Francuska kompanija TotalEnerži saopštila je danas da je postigla dogovor da prenese preostali udeo u ruskom naftnom polju Harjaga na državnu firmu Zarubežnjeft, što je njena prva velika prodaja imovine u Rusiji nakon uvođenja zapadnih sankcija.

„TotalEnerži je pristao da prenese na Zarubežnjeft preostalih 20 posto udela koje je kompanija držala u naftnom polju Harjaga. Ova transakcija podleže odobrenju ruskih vlasti“, rekao je portparol francuske kompanije za Rojters, ne precizirajući uslove dogovora o prenosu udela.

Naftni projekat Karjaga se sprovodi na bazi sporazuma o podeli proizvoda (šering ugovor), prema kojem je TotalEnerži svakog meseca dobijao oko 100.000 tona ruske nafte za izvoz.

TotalEnerži je učestvovao u naftnom projekta Karjaga više od 20 godina zajedno sa norveškim Ekcinorom, koji je izašao iz projekta ranije ove godine.

Francuska kompanija je u martu najavila da neće obnoviti ugovore o snabdevanju njene rafinerije u Nemačkoj ruskim gasom i sirovom naftom i da će umesto toga nabavljati dizel iz Saudijske Arabije i sirovu naftu iz Poljske.

TotalEnerži i dalje ima manjinske udele u brojnim nedržavnim ruskim kompanijama – u Novateku (19,4%), Jamal TPG-u (20 %), Arktik TPG-u 2 (10%) i TerNJegtGasu (49%). Farncuska firma je nagovestila da možda potpuno izaći iz Rusiju ako to bude potrebno zbog sankcija, koje su već dovele do obezvređenja njene imovine u iznosu od 4,1 milijarde dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar