U trendu

Tragedija u Vršscu je propust Centra za socijalni rad

BEOGRAD – Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je potrebno sprovesti nadzor, istragu i kontrolu rada institucija u vezi sa tragedijom u Vršcu, kada je otac ubio ćerku i zatim izvršio samoubistvo, kako bi se sprečili slični propusti u centrima za socijalni rad.

„To je lična, porodična i društvena tragedija. Moje saučešće majci i porodici. Država je uradila mnogo toga, pre svega kada je reč o unapređenju zakonskog okvira, obuke svih u lancu koji se bave borbom protiv nasilja u porodici. Mislim na policiju, sudove, centre za socijalni rad. Na žalost, pokazuje se da postoje propusti u centrima za socijalni rad i ovo nije prvi put”, istakla je Mihajlovićeva pred otvartanje konferencije „Žensko preduzetništvo – povežite se za pokretanje i unapređenje svog biznisa“ u Privrednoj komori Srbije.

Podsetila je na slučaj od pre nekoliko godina kada je otac bacio dete na beton ispred Centra za socijalni rad u Rakovici.

“I tada i sada se vidi da postoje propusti i neophodno je da oni koji rade svoj posao odgovaraju za ono što rade. Znam da nije jednostavno. Ima mnogo centara za socijalni rad, podeljena je i nadležnost između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, ali su neophodni nadzor i istraga da bi se utvrdilo ko je zakazao i kako da te propuste ispravimo, kako se više ne bi ponavljalo da se izgubi još jedan dečji život”, naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je iinšitirala na tome da država ima obavezu da javnosti saopšti ko je odgovoran.

Mihajlovićeva je zaključila da je ekonomska samostalnost žena ključna za borbu protiv nasilja.

„Jedan od razloga zašto je Koordinaciono telo formirano 2014. godine jeste borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama. To je bila inicijalna kapisla i to je posao svih nas. Vlade, medija, nevladinog sektora, privrede”, rekla je potpredšednica vlade.

Navela je da je treba videti šta treba menjati u zakonodavstvu, ali je potrebno i da se nastavi sa ekonomskim osamostaljivanjem i jačanjem žena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.