U trendu

Trampov potpis zakona o paketu pomoći podigao svetske berze

TOKIO – Globalne berze su porasle danas nakon što je predsednik SAD Donald Tramp potpisao Zakon o budžetu i korona paketu pomoći ukupne vrednosti 2,3 biliona dolara, odustavši od svoje ranije pretnje da će blokirati ova akta koja su dve stranke u Kongresu prethodno usvojile.

Tržišta kapitala je obradovao ovaj potez, jer on znači da će milioni Amerikanaca nastaviti da primaju naknade za nezaposlene i da će potencijalna blokada rada savezne administracije najveće svetske ekonomije biti izbegnuta.

Fjučersi akcija u indeksnoj korpi S&P su porasli za 0,62 odsto na prvoj trgovinskoj sesiji posle božićnih praznika po Gregorijanskom kalendaru, približivši se prošlonedeljnom rekordnom nivou, izveštava Rojters.

Očekuje se da će i evropske akcije slediti njihov primer, budući da je indeks fjučersa EuroStoks 50 u usponu za 0,42 procenta, mada će mnoge berze, uključujući Londonsku, danas ostati zatvorene.

Indeks Tokijske berze Nikei ojačao je za 0,74 posto. Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, napredovao je za 0,20 odato, ali je trgovanje prigušeno jer su mnoga tržišta i dalje zatvorena.

Prinosi na američke obveznice su porasli, pri čemu desetogodišnje dužničke hartije SAD-a beleže dobitak od 1,5 baznih poena, na 0,945 procenata.

Uvođenje vakcina protiv kovida-19 takođe pojačava nade da će sledeće godine doći do snažnije normalizacije ekonomskih aktivnosti u svetu, s obzirom na to da je Evropa u nedelju pokrenula masovnu akciju vakcinacije.

To je donekle ublažilo strahovanja od nove visokozarazne varijante virusa koji besni na jugoistoku Engleske i čije je prisustvo potvrđeno tokom vikenda u mnogim drugim zemljama sveta, uključujući Japan, Francusku i Kanadu.

Na valutnim tržištima su registrovane neznatne promene kurseva.

Procenjuje se da će dolar ostati pod pritiskom u odnosu na druge rizičnije valute, jer se investitori klade u nastavak oporavka globalne ekonomije i produženje perioda labave američke monetarne politike.

Evro se trgovao po ceni od 1,2221 dolara, malo ispod svog dvoipogodišnjeg maksimuma od 1,22735 dolara, dok se jen menjao na nivou od 103,42 jena za dolar.

Britanska funta se trgovala za 1,35771 dolara, takođe blizu svog najvišeg nivoa u poslednje dve i po godine od 1,3625 dolara koji je zabeležila ranije ovog meseca, nakon što su London i Brisel postigli sporazum o trgovinskom okviru posle Bregzita.

Na tržištu plemenitih metala, cena zlata je skočila za više od 1,0 posto, na 1.899,7 dolara po unci, a srebro je poraslo za oko 3,0 procenta, na 26,62 dolara po unci.

Bitkoin je takođe nastavio uzlazni trend tokom vikenda, dostigavši u jednom trenutku novu istorijsku vrednost od 28.377,94 dolara pre nego što se vratio na nivo 27.068 dolara, čime je ukupna vrednost ove kriptovalute u opticaju premašila 500 milijardi dolara.

Cene „crnog zlata“ su neznatno opale, pri čemu su fjučersi američke WTI nafte oslabili za 0,3 procenta, na 48,09 dolara po barelu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.