U trendu

Transbalkanski koridor za energetsku stabilnost SRB i CG

BEOGRAD – Potpredsednica vlade i ministarka enegetike Zorana Mihajlović i ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić potpisali su danas memorandum o razumevanju između dve zemlje u oblasti energetike i rudarstva, koji će omogućiti izgradnju visokonaponske mreže na Transbalkanskom koridoru za prenos struje.

„Nema stabilnosti, naročito kada govorimo o infrastrukturi bez stabilnosti elektroenergetike. Bez obzira koliko mi bili posebne države, bez našeg zajedničkog rada nema ni budućeg privrednog razvoja jedne i druge države“, izjavila je ministarka Mihajlović.

Ona je preciziralada da se razgovaralo o izgradnji visokonaponske mreže na Transbalkanskom koridoru ka Crnoj Gori.

„To je možda najznačajniji projekat u Srbiji u oblasti prenosnih sisitema. Srbija je već počela izgradnju tog koriodora i očekujemo da ćemo raditi i onaj deo ka Crnoj Gori, ali i ka granici sa Bosnom i Hercegovinom“, izjavila je Mihajlovićeva.

Dodala je da je tema sastanka bila i nova hidrielektrana, odnosno kako da se zajednički investira u taj projekat.

Dodala je da su dva ministarstva formirala operativne timove koji treba da su stalno u kontaktu radi realizacije poslova.

Ministar Bojanić je izrazio zadovoljstvo što je prva zvanična poseta u regionu u koju je došao od stupanja na funkciju upravo poseta Beogradu i dodao da je crnogorska strana spremna da nastavi višedecenijsku saradnju.

„Spremni smo da produbimo ekonomsku saradnju i krajnji cilj je da učinimo Crnu Goru i Srbiju energetski bogatima, jer su samo energetski bogate zemlje i ekonomski bogate. Spremni smo da vršimo pritisak na članove operatvinih timova da ne ostanemo samo na obećanijima, i verujem da ćete vrlo brzo biti informisani o realizaciji mnogih zajedničkih projekata kojih smo se danas dotakli“, rekao je crnogorski ministar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.