Transfer stanica u Petrovcu na Mlavi za otpad iz 4 opstine

PETROVAC NA MLAVI – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas radove na izgradnji transfer stanice sa reciklažnim dvorištem u Petrovcu na Mlavi, koja će se koristiti za delimičan tretman, skladištenje i pretovar otpada iz četiri opštine – Petrovca na Mlavi, Kučeva, Žagubice i Malog Crnića.

Na taj način biće unapređen sistem upravljanja otpadom, kao i kvalitet života građana u ovom delu Srbije, rečeno je tokom obilaska radova.

Ministarka Vujović je rekla da je pre donošenja odluke da se transfer stanica gradi konsultovana struka iz ministarstva i opštinsko rukovodstvo sa pitanjem šta je prioritet kako bi se u ovom regionu unapredio sistem uprvljanja otpadom.

„Doneta je odluka da se izgradi transfer stanica, koja je preduslov za zatvaranje nesanitarnih deponija, a biće urađena po svetskim standardima“ , rekla je Vujovićwc, saopštilo je ministarstvo.

Ona istakla da je, kada je reč o upravljanju čvrstim otpadom po savremenim standardima u ovom okrugu, vizija i krajnji cilj izgradnja regionalnog i reciklažnog centra u Požarevcu, za koji se trenutno rade projekti.

„Ka regionalnom i reciklažnom centru u Požarevcu će gravitirati lokalne samouprave iz čitavog okruga, među kojima je i Petrovac na Mlavi i zato je transfer stanica važan korak u ovom velikom poslu. U Petrovcu na Mlavi gradićemo i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje će pokrivati potrebe oko 12.000 stanovnika. Želim da zahvalim predsedniku opštine Nediniću i njegovom timu što su imali spremne projekte i što su se obratili ministarstvu. Naš zajednički cilj je da unapredimo stanje životne sredine, a time i kvalitet života građana u ovom regionu“, zaključila je Vujovićeva.

Obilasku radova je prisustvovao i predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.