U trendu

Trefalt: Posebna zastita na temperaturama iznad 37 stepeni

BEOGRAD – Ekstremno visoke temperature na kojima su poslodavci dužni da primene posebne mere koje bi radnicima na otvorenom rad učinile prijatnijim su one iznad 37 stepeni Celzijusa, izjavila je za Tanjug Vera Božić Trefalt, stručnjak za bezbednost na radu.

Prema njenim rečima, još od 2007. godine postoji preporuka Vlade Srbije vezana za rad u ekstremno visokim temperaturama.

Kada se, kaže, radi na otvorenom težak fizički posao preprouka je da se pauze prave od 11 do 16 sati.

„Ukoliko se preporuka prihvati, poslodavac mora da preduzme niz mera – tehnicke, organizacione i medicinske – ako govorimo o građevinskim i poljoprivrednim radovima i rokovima koji moraju da se ispune“, objasnila je Božić Trefalt.

Kada je o organizacionim merama reč, rekla je da one podrazumevaju promenu režima rada, koja bi značila da poslovi koji moraju da se obave, obave nešto pre 11 ili posle 16 časova.

Među zdravstvenim merama koje bi valjalo preduzeti, navela je obezbeđivanje velikih količina vode i to obične, ne gazirane ili bilo kojih drugih gaziranih napitaka.

„Što se hrane tiče ona bi trebalo da bude lakša a kada govorimo o sredstvima lične zaštite onda ako je moguće da radnici nose kape, marame i laksu odeću“, rekla je Vera Božić Trefalt.

Istakla je međutim da mnogi procesi rada, recimo u građevinarstvu ne dopuštaju da radnici bez obzira na visoke temperature tokom rada budu bez sredstava zaštite na radu, kao što su šlem, odgovarajuće cipele i slično.

Prema njenim rečima, nošenje te neophodne opreme zaštite je otežavajuće za radnike i zato poslodavac mora da im omogući da se u određenom periodu sklone u neki zaklon i tu opremu na neko vreme skinu ali dok rade moraju da ih nose.

Govoreći o tome kome radnici mogu da se obrate ukoliko njihovi poslodavci ne poštuju ove preporuke i zakonske odredbe vezane za bezbednost i zdravlje na radu, sagovornica Tanjuga je rekla da su dve adrese za to:

„Jedna je sindikalni predstavnik, naravno ukoliko u firmi uopšte postoji sindikalna organizacija a druga inspektoru rada na njihovom području. Druga je prijava inspektoru, koja može da bude i anonimna“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar