U trendu

Trgovinska razmena FRA i Srbije premašila milijardu evra

BEOGRAD – Ekonomski odnosi Francuske i Srbije stalno napreduju, a protekle godine je trgovinska razmena dveju zemalja premašila milijardu evra, izjavio je danas otpravnik poslova Ambasade Francuske Fatih Akcal na svečanosti koju je u hotelu Hajat priredila Francusko-srpska privredna komora (ČIFS).

Akcal je zahvalio francusko-srpskoj poslovnoj zajednici na konstantnom radu na jačanju ovih odnosa i izrazio uverenje da će skori dolazak novog francuskog ambasadora dodatno podstaknuti bilateralnu razmenu, jer će njegov prioritet biti pospešivanje ekonomske saradnje.

Novi predsednik Francusko-srpske privredne komore Dragan Stokić istako je da je prioritet te organizacije sveobuhvatna podrška njenim članovima, ali i pružanje operativne pomnoći svim preduzećima koja žele da rade na srpskom tržištu.

On je podsetio da su efikasnost Komore prepoznala i korejska, čileanska, kao i neka američka preduzeća s kojima je ČIFS radila.

U toku svečanosti uručene su i dve Gran pri nagrade u oblasti društveno odgovornog poslovanja i inovacija.

Prvi Gran pri dobila je komapnija „Tigar tajers“, koja posluje u sastavu „Mišlen grupe“ za projekat pod nazivom “Growing together” namenjen lokalnoj zajednici u oblastima obrazovanja, zdravstva, bezbednosti i ekologije.

„Tigar“ je u ovaj projekat prošle godine uložio više od 100.000 evra, a od 2013. u različite projekte tog tipa preko dva miliona evra.

Druga Gran pri nagrada, u oblasti inovacija, dodeljena je startapu Eko Bio Invest za proizvodnju inovativnog materijala BioSol, sličnog plastici po karakteristikama, ali organskog i prirodnog porekla.

Materijal su certifikovale evropske i američke laboratorija kao netoksičan i biorazgradiv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.