U trendu

Trgovinska razmena između Rusije i EU pala za petinu u 2020

MOSKVA – Obim trgovine između Rusije i Evropske unije pao je prošle godine za petinu, na 219 milijardi dolara, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

„Trgovinski promet sa Evropskom unijom, ako se u obzir uzme i Ujedinjeno Kraljevstvo, smanjen je 2020. godine za 21 procenat u odnosu na 2019. godinu“, rekao je Gruško u Državnoj dumi na okruglom stolu pod nazivom „Rusija-Evropa: realnosti i izgledi“, prenosi Raša tudej (RT).

Prema njegovim rečima, ta cifra je u najboljim vremenima 2013. godine iznosila 417 milijardi dolara, te da je u smislu značaja u ukupnoj spoljnoj trgovini EU, Rusija bila „u najvišoj ligi“.

Trgovinski i poslovni odnosi Rusije i EU pogoršali su se 2014. godine, kada je Brisel uveo sankcije Moskvi zbog događaja u Ukrajini. Moskva je odgovorila kontra sankcijama, zabranivši niz evropskih proizvoda i pokrenuvši program supstitucije evropskog uvoza, podseća RT.

Privrednici i pojedini političari iz evropskih zemalja u više navrata su tražili da se kaznene mere ukinu, jer su postale glavna prepreka za poslovni i ekonomski rast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.