U trendu

Trgovinska razmena Srbije i Slovenije dve milijarde evra

BEOGRAD – Srpske investicije u Sloveniji rastu i dostigle su 250 miliona evra, a u narednom periodu će dve vlade raditi na povećanju međusobnih ulaganja, rečeno je nakon današnjeg sastanka ministarke privrede Anđelke Atanasković i slovenačkog ministra privrednog razvoja i tehnologije Zdravka Počivalšeka.

„Zaista mi je drago što je došlo do ove posete, jer naše dve zemlje imaju odličnu saradnju na državnom nivou, a i zato što je više od 1.400 njihovih firmi u Srbiji sa preko 25.000 radnika, što je veliki plus i za Sloveniju i za Srbiju“, ocenila je ministarka Atanasković.

Dodala je da je jedna od tema sastanka bila povećanje nivoa srpskih investicija u Sloveniji i slovenačkih u Srbiji, i da je dogovoreno da dvoje ministara ulože napore kako bi do toga došlo.

„Takođe je bilo govora o vakcinaciji. Tu sam bila ponosna, jer je Srbija uz angažovanje predsednika Aleksandra Vučića postala prva zemlja u Evropi sa velikim izborom vakcina uspela je da vakciniše preko milion ljudi, i da stvarno dokažemo da činimo sve, i da nam je ljudski život najvredniji, i na tome se najviše radilo“, izjavila je srpska ministarka privrede.

Naglasila je da će sa jenjavanjem epidemije i poboljšanjem uslova života uslediti stvaranje uslova za rad privrede.

„U tome će pomoći mere koje je predsednik pripremio prošle godine, a i u naredna dva-tri meseca, ali i našim angažovanjem, sa našim projektima i podsticajima pomoći ćemo našim privrednicima da što brže uđu u kolosek, da mogu više da rade i da praktično sve ovo prevaziđemo“, rekla je Atnaskovićeva.

Ministar Počivalšek je rekao da je sa koleginicom iz Srbije razmenio mišljenja o prilikama u Sloveniji i Srbiji i načinu na koji su dva ministartva radila u krizi nastaloj zbog epidemije.

„Raduje me da smo i jedni i drugi bili uspešni na privrednom polju, i da obe zemlje imaju dobar osnov da izađu iz te krize. Na neki način zavidim koleginici što je Srbija bila uspešna u pribavljanju dovoljnih količina vakcine i što ste tu ispred nas“, rekao je gost iz Ljubljane.

Ministar privrednog razvoja Slovenije naglasio je da je ekono0mska saradnja dveju zemalja veoma uspešna.

„U svakom slučaju sam ponošan da smo na tom privrednom polju uspešni, da smo imali 2019. godine skoro dve milijarde evra trgovinske razmene, da je Slovenija izvezla 1,2 milijarde a uvezla za 800 miliona evra. S druge strane je bitno da strahovito rastu investicije Srbije u Sloveniji. Ako imamo slovenačkih investicija u Srbiji skoro milijardu evra, srpskih je već 250 miliona evra. Imamo u Sloveniji preko 1.300 firmi sa srpskim vlasništvom, i one zapošljavaju preko 5.000 radnika, što je dobar temelj da u narednom peridou dođemo do toga da dupliramo i izbalansiramo našu trgovinsku razmenu“, rekao je ministar Počivalšek. Izrazio je nadu da će u narednom periodu Slovenija napraviti iskorak na polju vakcinacije, jer obe zemlje treba da urade sve kako bi se život normalizovao i da se omogući ekonomiji da ide dalje u poziotivnom smeru.

„Vidimo mnogo mogućnosti za saradnju, i mislim da ćemo u sledećem periodu doći do toga da naša privredna saradnje samo napređuje“, zaključio je Počivalšek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar