U trendu

Trgovinska razmena u zoni „Pojas i put“ preko 5.000 mlrd $

PEKING/MOSKVA – Pet godina je prošlo otkako je Kina najavila ambicioznu inicijativu „Pojas i put“, vrednu više hiljada milijardi dolara, a kineske kompanije su već izgradile 82 zone za ekonomsku i trgovinsku saradnju u 24 zemlje duž rute te inicijative.

Projekat je stvorio više od 240.000 radnih mesta u zemljama obuhvaćenim inicijativom, tvrdi visoki kineski diplomata i šef Komisije za spoljna pitanja Komunističke partije Jang Đeči.

„Tokom proteklih pet godina, obim trgovine robom između Kine i zemalja uključenih u inicijativu premašio je 5.000 milijardi dolara, a direktne investicije iznose preko 70 milijardi dolara“, rekao je on, a prenosi Raša tudej.

U okviru inicijative, već se više od 11.000 teretnih vozova kreće između Kine i Evrope koji povezuju skoro 100 gradova širom tog regiona.

Jang je, takođe, rekao da je izgradnja Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora podigla bruto domaći proizvod te južnoazijske zemlje za dva posto i da se očekuje da će železnička pruga Mombasa-Najrobi povećati BDP Kenije za 1,5 posto.

Više od 140 zemalja i međunarodnih organizacija do sada je sa Kinom potpisalo sporazume o zajedničkoj izgradnji projekta „Jedan pojas, jedan put“, koji ima za cilj da poboljša povezanost i saradnju između Istočne Azije, Evrope i Istočne Afrike.

Očekuje se i da će inicijativa značajno ojačati globalnu trgovinu, smanjujući troškove trgovine za zemlje u sklopu inicijative, procenjuju stručnjaci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.