U trendu

Trgovinski deficit SAD smanjen u maju za 2,2%, na 104 milijarde dolara

VAŠINGTON – Američki robni spoljnotrgovinski deficit smanjio se u maju drugi mesec zaredom, usled snažnog povećanja izvoza, što nagoveštava da bi trgovina mogla da doprinese ekonomskom rastu u drugom kvartalu prvi put u poslednje skoro dve godine.

Deficit SAD-a u robnoj razmeni sa svetom je pao u maju za 2,2 posto na mesečnom nivou, na 104,3 milijarde dolara, sa apriliskih 106,7 milijardi dolara, prema današnjem izveštaju Ministarstva trgovine, prenosi Rojters.

Izvoz robe je porastao za 2,0 milijardi dolara na 176,6 milijardi dolara, pri čemu je s rastom prednjačio izvoz industrijskih proizvoda, motornih vozila, robe za široku potrošnju i drugih dobara. Izvoz hrane je, međutim, opao kao i isporuke kapitalnih dobara na strana tržišta.

Majski uvoz robe je sklizno za 0,4 milijarde dolara na 280,9 milijardi u odnosu na prethodni mesec. Najviše opao uvoz robe za široku potrošnju, za 2,4 procenta, a manji je bio i uvoz hrane i kapitalnih dobara. S druge strane, uvoz robe za industrijske potrebe je porastao, verovatno zbog kupovine sirove nafte u inostranstvu, a povećao se i uvoz motornih vozila.

Današnji izveštaj ministarstva je takođe pokazao solidno povećanje zaliha kompanija koje se bave trgovinom na veliko i malo.

Usporavanje privrednog rasta usled pooštravanja monetarne politike Federalnih rezervi moglo bi da utiče na uvoz u narednim mesecima, ocenjuje britanska agencija.

Rekordan trgovinski deficit je u prvom kvartalu izvršio pritisak na američku privredu, što je rezultiralo padom bruto domaćeg proizvoda po stopi od 1,5 posto na godišnjem nivou. Procene ekonomista o rastu za drugi kvartal kreću se od niskih 0,3 odsto do čak 2,9 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.