U trendu

Trijumf Aramka prvog dana na berzi, skočio na 1.880 mlrd $

RIJAD – Akcije Aramka su prvog dana kotiranja na saudijskoj berzi Tadavul skočile za maksimalno dozvoljenih 10 odsto na dnevnom nivou u odnosu na cenu na Inicijalnoj javnoj ponudi (IPO), što je vlada pozdravila kao potvrdu svoje procene da će državna naftna kompanija dostići vrednost od 2.000 milijardi dolara.

Akcije su zaključene na nivou od 35,2 rijala (9,39 američkih dolara), što je više od početne cene na IPO-u od 32 rijala, dostižući dnevni limit kretanja cena koji dozvoljava berza Tadavul, izveštava Rojters.

Tržišna vrednost Aramka na tom cenovnom nivou iznosi oko 1.880 milijardi dolara, što ovu kompaniju čini najvrednijom na svetu, približavajući je ciljanom iznosu od dva biliona dolara koji dugo priželjkuje saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

„Ovo je sjajan dan za Saudijsku Arabiju, za rukovodstvo i stanovništvo zemlje. Ovo je Dan-D za Aramko, dan koji znači prekretnicu i izlazak istine na videlo“, izjavio je saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, za Rojters u Madridu.

Ova flotacija gura rijadsku berzu u top 10 na svetu po vrednosti listiranih kompanija.

Sa ovim skokom cene akcije, vrednost Aramka je za preko šest puta veća od vrednosti američkog naftnog lidera Ekson Mobajla, za više od dva puta veća nego godišnji bruto domaći proizvod Saudijske Arabije i daleko iznad američkog tehnološkog giganta Epla čija tržišna vrednosti iznosi 1.200 milijardi dolara.

Aramko je, podsećanja radi, na prošlonedeljnom IPO-u oborio još jedan svetski rekord prikupivši 25,6 milijardi dolara, čime je preuzeo titulu najvrednijeg svetskog IPO-a od kineske kompanije Alibaba koja je 2014. godine prikupila 25 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar