U trendu

Trivunac: Država merama ublažila fatalne posledice pandemije

BEOGRAD – Država je setom mera koje je pravovremeno donela u velikoj meri ublažila fatalne posledice pandemije – velike gubitke radnih mesta, zatvaranje preduzeća, izjavio je specijalni savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Milun Trivunac.

U intervjuu za „Blic“, on je rekao da su svi veliki međunarodni kreditori poput MMF-a, Svetske banke, EBRD-a i ostali, pohvalili donete ekonomske mere.

„Ono što je veoma važno istaći je da su donete mere jedino i bile moguće usled prethodno sprovedene konsolidacije, koja je i napravila fiskalni prostor da se one finansiraju“, istakao je i dodao da zamah daju i novi investitori koji Srbiju prepoznaju kao stabilno tržište za svoje poslovanje.

Na pitanje da li je trebalo da mere budu selektivnije jer nisu svi pođednako stradali u ovoj krizi, Trivunac je kazao da u trenutku donošenja mera, nije se moglo pretpostaviti koliko će epidemija da traje, a zbog jakog udara na ekonomiju, prve mere koje su donete odnosile su se uglavnom na celokupnu privredu i država se potrudila da svima izađe u susret.

„Inicijalno, najvažnije je bilo sačuvati opštu likvidnost u privredi. Posvećena je pažnja i ponuđena pomoć svim građanima Srbije, jer u ovakvim situacijama gotovo je nemoguće odvojite ekonomske mere od socijalne politike“, istakao je on.

Što se same selektivnosti mera tiče, poslednje mere imale su i takav karakter, jer se posvetila pažnja privrednicima koji su najviše pogođeni krizom kao na primer hotelijeri, ugostitelji i prevoznici.

Kada je reč o tome da je PKS omogućila privrednicima iz regiona da se vakcinišu i da je odziv bio veliki iz svih država uključujući i Albaniju, Trivunac je rekao da se Srbija i njeni lideri ne bave poreklom krvnih zrnaca.

„Dobro je što su se privrednici iz regiona odazvali u velikom broju pozivu Srbije da dođu kod nas da se vakcinišu, jer je masovna vakcinacija preduslov opravka ekonomije u regionu“, istakao je on.

PKS ima najbliže i najkvalitetnije odnose sa regionalnim privrednim komorama, ne samo po ovom pitanju, već i po privrednoj saradnji i održavanju dinamične poslove komunikacije, naglasio je Trivunac.

„Diplomatska spretnost Predsednika i Vlade u vezi sa nabavkom vakcina, dala nam je mogućnost da pomognemo privrednicima i investitorima iz regiona, što je sa pravom izazavalo veliku pažnju javnosti“, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.