U trendu

Trovati: Zapadni Balkan deo energetskih planova EU

KOŠICE – Kjara Trovati iz Generalnog direktorata za energetiku Evropske komisije izjavila je danas da EK ima Zapadni Balkan u fokusu svojih politika kada se radi o diverzifikaciji izvora energije, oslobađanju od zavisnosti od ruskih energenata i otvaranju ka drugim izvorima energije.

Ona je tokom foruma makroregionalne Strategije za dunavski region, koji se održava pod ukrajinsko-slovačkim predsedavanjem u slovačkim Košicama, na pitanje „Nezavisnih novina“ koja je strategija Evropske komisije kada je u pitanju naš region, odgovorila da će zbog izazovne energetske situacije u Evropi Zapadni Balkan biti u sve većem fokusu.

„Imamo strategije koje su posvećene svim ovim zemljama i to je posao koji još traje. Zapadni Balkan je u svim našim planovima i to će biti sve više i više u budućnosti“, rekla je ona.

Ekspert za energetiku sa Korvinus univerziteta u Budimpešti Barbala Tot je na pitanje kako gleda na pogodnosti koje Ruska Federacija nudi našem regionu kad se radi o snabdevanju gasom i drugim energentima rekla da bi savetovala BiH da radi na što većoj diverzifikaciji i da energiju dobavlja iz različitih izvora.

Podsetila je da na Zapadnom Balkanu već postoji izgrađena značajna infrastruktura.

„Deo je izgradila Rusija i to je balkanski pravac. Deo infrastrukture izgradile su druge zemlje, kao na primer infrastruktura koja ide od Turske i Albanije ka Italiji. Na Balkanu postoji mnogo nove infrastrukture koja se gradi i ona je planirana da primi druge izvore gasa. Takođe, poznato je da su mnoge zemlje na zapadnom Balkanu u ugovornim obavezama s Rusijom. Znači, ti kapaciteti su rezervisani, tako da ako dođe do neispunjavanja obaveza, ja bih vam savetovala da izađete iz tih ugovora i počnete da koristite druge kapacitete“, naglasila je ona.

Trovati je govorila i o planovima Evropske komisije za energetsku politiku za ceo blok, kao i za članove Energetske zajednice.

Prema njenim rečima, planovi Rusije da uskrati izvore energenata zemljama EU i sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog rata u Ukrajini ubrzali su planove Unije ka energetskoj tranziciji i ispunjavanju ciljeva iz Novog zelenog dogovora.

Naglasila je da je karakteristika većine zemalja u dunavskom regionu intenzivno korišćenje fosilnih energenata, što iziskuje dodatne napore za bržu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.