Tufegdžić (Narodna stranka): Država teško prevarila ratare na razlici u ceni pšenice i kukuruza

Član Predsedništva Narodne stranke Dušan Tufegdžić izjavio je danas da je država prevarila ratare koji su u štrajku i da ta stranka podržava svaki protest poljoprivrednika jer su selo i poljoprivrednici „najznačajniji deo društva“.

„Država je prevarila poljoprivrednike tako što je neko ko je ove godine imao 10 hektara pod pšenicom i 10 hektara pod kukuruzom od države dobio navodno povećanje subvencija na 200.000 dinara na tih 20 hektara, a država mu je na istih tih 20 hektara otela tri miliona dinara na razlici u ceni žitarica u odnosu na prošlu godinu“, rekao je Tufegdžić, navedeno je u saopštenju.

On je istakao da budžet za poljoprivredu „još ne postoji“ kao što ne postoji ni strategija razvoja poljoprivrede kojom se, kako je naveo, Narodna stranka ozbiljno bavi.

„Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić se hvali da je budžet za poljoprivredu bio 100 milijardi dinara, a to je manje od onoga što poljoprivrednici samo kroz PDV i akcize na dizel ‘upumpaju’ u budžet. Podsećam da u Evropi jedino srpski seljak plaća poreske dažbine na dizel“, rekao je Tufegdžić.

Prema njegovim rečima, Narodna stranka se zalaže za što bolji položaj poljoprivrednika i da oni imaju odgovarajuće uslove za privređivanje.

„Ne rudarenje, već poljoprivreda. Iza kopanja litijuma ostaje površina Meseca, a poljoprivreda je obnovljiva i predstavlja budućnost Srbije“, kazao je Tufegdžić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.