U trendu

TUR: Imamo infrastrukturu za međunarodno gasno cvoriste

ANKARA – Turska ima svu neophodnu infrastrukturu za izgradnju međunarodnog gasnog čvorišta na svojoj teritoriji, izjavio je danas savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

„Ovo je veoma važan predlog za Tursku. Naša infrastruktura je spremna za to. Moguće je snabdeti Evropu gasom preko glavnog kraka gasovoda TANAP (Transanadolijski gasovod) uporedo s ruskim gasom. Ako se kapacitet tog gasovoda proširi, to će biti veoma značajno za Evropu. Takođe je moguće i dopremanje gasa preko Mediterana“, rekao je Kalin za turske medije, a prenosi Tas s.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije da će međunarodno gasno čvorište na teritoriji Turske biti napravljeno što je pre moguće i da je za to najpovoljniji region Trakije.

Rojters je prošle sedmice preneo da je Erdogan naložio ministarstvu energetike da zapocne sa izgradnjom gasnog čvorišta u Turskoj nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Erdogan je dodao da će obe zemlje odmah početi da rade na Putinovom predlogu da se ruski gas transportuje u Evropu i da neće biti čekanja.

Putin je rekao na sastanku sa Erdoganom 13. da je Turska najpouzdanija ruta za isporuke gasa Evropskoj uniji i predložio izgradnju gasnog čvorišta u toj zemlji.

Predsednik Putin je prethodno nagovestio da bi Rusija mogla da napravi veliko gasno čvorište u Turskoj preusmeravanjem isporuka koje su namenjene gasovodima Severni tok ispod Baltičkog mora, koji su oštećeni u eksplozijama prošlog meseca.

U međuvremenu je portal Jermenija njuz objavio, pozivajući se na turski list Jeni Safak, da su naučnici sa turskog univerziteta razvili projekat za transport do 75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji predviđa izgradnju gasovoda za distribuiranje prirodnog gasa u Evropu preko Trakije sa tri kraka: severnim, južnim i centralnim koji bi išao i do Srbije.

Turski list Jeni Safak je objavio da su naučnici Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta Gumušane pripremili magistarski rad, tri meseca pre izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućem uspostavljanju gasnog čvorišta za snabdevanje Evrope, prenosi Jermenija njuz.

Prema rečima šefa Katedre za geofizičko inženjerstvo Nafiza Madena, projekat gasovoda je zasnovan na naučnom istraživanju.

Maden je rekao da je planirano da se prirodni gas distribuira u Evropu preko Trakije u tri kraka: severni, južni i centralni.

Naučnik je dodao da će severni krak ići u Rumuniju, Sloveniju, Mađarsku i potom u Nemačku, južni u Italiju, a srednji u Srbiju i druge zemlje preko Bugarske, Albanije, tzv. Kosova, Severne Makedonije i drugih.

Maden je, takođe, rekao da se tokom razvoja projekta pretpostavljalo da će se čvorište povećati sa 50 na 75 milijardi kubnih metara na račun dodatnih ulaganja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar