Turistička ponuda K. Mitrovice i Zvečana na Sajmu u Beogradu

BEOGRAD – Opštine Zvečan i Kosovska Mitrovica sa severa Kosova i Metohije predstavile su danas svoje turističke i kulturne potencijale na Sajmu turizma u Beogradu.

Predsednik Privremenog organa Zvečana Ivan Todosijević rekao je za Kosovo Onlajn da s ponosom može da predstavi nove turističke potencijale opštine, kao i kulturno nasleđe i verske objekte koje čine bogatijom ponudu ovog kraja.

“U prvom planu je nova banja u Banjskoj, Rajska banja, u kojoj smo pre nekoliko godina otvorili otvorene bazene, a zatim i zatvorene s termalnom vodom. Otvorili smo prošle godine i vizitorski centar kao i spa i velnes centar”, rekao je Todosijević.

On je najavio da će za nekoliko dana krenuti izgradnja još jednog hotelskog kompleksa.

“Ono sa čime se takođe ponosimo jeste i verski turizam. Na teritoriji opštine postoje tri srednjovekovne građevine. Manastir iz srednjeg veka Sokolica, nadaleko poznat po mermernom kipu majke Bogorodice sa Isusom u krilu. Tu je i manastir Banjska iz 13. veka, zadužbina kralja Milutina, kao i srednjovekovna tvrđava Zvečan”, istakao je Todosijević.

Prema njegovim rečima sve to ne bi bilo moguće ni izgraditi ni predstaviti bez pomoći predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, Kancelarije za KiM i njenog direktora Marka Đurića.

Portparolka opštine Kosovska Mitrovica Smiljana Despotović Vuletić kazala je za Kosovo Onlajn da ta opština dugi niz godina učestvuje sa svojom turističkom ponudom na Sajmu turizma.

„Od tih kulturnih manifestacija po kojima je Kosovska Mitrovica poznata jeste festival zabavne muzike za decu ‘Cvrkuti sa Ibra’, sabor koji okuplja kulturno-umetnička društva iz celog regiona, džez i bluz festival. Interesantna je i Ulica otvorenog srca svakog 13. januara kada se družimo sa decom u susret pravoslavnoj Novoj godini“, navela je ona.

Prema njenim rečima, kada je u pitanju domen kulture najpoznatiji je spomenik knezu Lazaru koji se nalazi na Trgu Šumadija.

„To je ogromna statua od 7,5 metara. Izlivena je od 156 bronzanih delova i predstavlja simbol srpstva i opstanka na tim prostorima“, istakla je Smiljana Despotović Vuletić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.