U trendu

Turska firma zainteresovana za ulaganja u Rudnik uglja Beran

PODGORICA – Turska kompanije “Ankara Kjumur” zainteresovana je za investiranje u Rudnik uglja Berane.

Predstavnik tog preduzeća Hamdi Goksu rekao je na današnjem sastanku u crnogorskoj Privrednoj komori (PKCG) da bi isporuka 240.000 tona uglja iz tog rudnika Elektroprivredi Crne Gore omogućila da se zaposli 150 domaćih radnika i 30 iz Turske, prenosi portal CdM.

Takođe je napomenuo da su porezi i doprinosi u Turskoj upola manji nego u Crnoj Gori.

“Mi bismo za 18 meseci investirali oko 1,5 miliona evra u Rudnik i kreirali polumehanizovani sistem proizvodnje”, naveo je Goksu.

Na sastanku je ocenjeno da je potrebno naći rešenje da Rudnik uglja Berane nastavi sa radom na tržišnim osnovama, jer je to u interesu vlasnika, zaposlenih, ekonomije i društvene zajednice.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je naglasio da će vlada tražiti rešenje za Rudnik uglja Berane u korist svih.

“Imamo volje i uvereni smo da možemo doprineti da se obnovi proizvodnja u Rudniku”, rekao je on i ukazao na ograničenja prvenstveno sa ekološkog aspekta koja nameće Evropska energetska zajednica.

Dodao je da rešenje za nastavak rada rudnika, koje bude predloženo, mora da dobije saglasnost Agencije za zaštitu konkurencije.

Izvršni direktor Rudnika uglja Berane Rade Guberinić, upoznao je učesnike sastanka sa privatizacijama kroz koje je kompanija prošla od 2002. godine. Sadašnji vlasnik Metalfer uložio je u revitalizaciju rudnika četiri miliona ecra, finansirajući oporavak, i subvencionišući minus koji je kompanija pravila poslednjih godina.

“Početkom pandemije obustavljena je proizvodnja, zadržano oko 15 radnika kojima se redovno isplaćuju zarade, a ostali su dobili otpremnine”, saopšteno je na sastanku.

Prema rečima Guberinića, vlasnik rudnika je, pored navedenih problema u poslovanju, spreman da nastavi proizvodnju ukoliko se iznađe održiv model.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.