U trendu

Turska zabranila reklamiranje na Tviteru, Periskopu…

ANKARA – Turska je danas uvela zabranu reklamiranja na Tviteru, Periskopu i Pinterestu, jer se te kompanije ne pridržavaju zahteva iz novog zakona koji nalaže da platforme društvenih mreža imenuju pravne predstavnike u toj zemlji.

Ovaj zakon, za koji grupe za ljudska prava i slobodu medija kažu da uvodi cenzuru, obavezuje društvene medije da imaju predstavnike u Turskoj koji se bave pritužbama na sadrzaj na njihovim platformama, prenosi agencija AP.

Kompanije koje odbiju da imenuju zvaničnog zastupnika podležu novčanim kaznama, zabrani oglašavanja, a mogle bi da se suoče i sa smanjenjem opsega za prenos podataka (bendvid) zbog čega bi njihove platforme bile prespore za korišćenje.

Fejsbuk je izbegao zabranu oglašavanja pošto je u ponedeljak objavio da je započeo proces izbora pravnog lica u Turskoj, pridruživši se tako LinkedInu, Jutjubu, TikToku, Dejlomoušunu i ruskom VKontaktu, koji su prhvatili postavljanje pravnog lica u Turskoj.

„Nadamo se da će Tviter i Pinterest, koji još uvek nisu imenovali svoje predstavnike, brzo preduzeti potrebne korake“, izjavio je Omer Fatih Sajan, zamenik ministra za komunikacije i infrastrukturu, nakon što je u S;užbenom glasniku objavljena zabrana oglašavanja na tim društvenim mrežama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.