U trendu

Turski preduzetnik tužio Hrvatsku sudu u Strazburu

ZAGREB – Turski preduzetnik Muharem Balat je preko svoje hrvatske firme BLT tužio Hrvatsku Evropskom sudu za ljudska prava (ESLJP) zbog niza sudskih rešenja kojima mu je, kako navodi u tužbi, povređeno pravo na uživanje vlasništva i pravično suđenje.

Kompanija BLT u Hrvatskoj je podružnica turskog MB Holdinga, investitora koji je u Velikoj Cigleni pored Bjelovara izgradio i pokrenuo prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj.

Zbog elektrane, koja će do 2031. primiti preko milijardu kuna (133 miliona evra) državnih podsticaja, vodi se sudska bitka između bivših saradnika Balata i nekada manjinskog partnera Dragana Jurilja, prenosi Hina.

Turskog investitora, koji je držao 80 posto vlasništva u firmi nosioca projekta – Geoen d.o.o., manjinski partner Jurilj, odnosno preduzeće Geotermal Solušens (suvlasnik 20 posto), uspeo je da u sudskom registru zagrebačkog Trgovačkog suda „izbaci“ iz vlasništva Geoena i da preuzme upravljanje.

I vlasništvo nad zemljištem na kojem je u zemljišnim knjigama elektrana, takođe je prebačeno na manjinskog partnera. Suprotstavljene strane su, prema pisanju medija, u tišini „ratovale“ poslednjih nekoliko godina, a problemi su eskalirali otkad su jedni protiv drugih pokrenuli više od 30 sudskih postupaka i podneli više kaznenih prijava.

U tužbi ESLJP-u, Balat je naveo da je odluka Visokog trgovačkog suda od 26. februara 2021. donesena s pogrešnom primenom materijalnoga prava, čime je BLT-u onemogućena valjana pravna zaštita pred sudom.

Kao ključni argument se navodi brisanje iz sudskog registra vlasničkog udela BLT-a u firmi Geoen, nakon čega je taj udeo pripao manjinskom, 20-procentnom suvlasniku. BLT, kao podnosilac tužbe na 250 stranica, smatra da su im u Hrvatskoj povređena prava na pravično suđenje i uživanje vlasništva i ističe da je, kao većinski vlasnik, osigurao finansiranje izgradnje elektrane i u razvoj projekta uložio svoj know-how.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar