U trendu

Turski tok će ipak ići kroz Srbiju?

Prolazak gasovoda Turski tok preko teritorije Srbije, koji predsednik Aleksandar Vučić smatra najvećom razvojnom šansom Srbije, sve je izvesniji, pošto su mađarske vlasti i ruski Gasprom potpisali sporazum o produžetku kraka tog gasovoda preko teritorije Bugarske i Srbije do Mađarske.

Predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić ukazuje da bi naša zemlja od toga „imala izvanredne benefite“.

„Novi gasovod za transport prirodnog gasa do Mađarske bi trebalo da bude završen do kraja 2019, a Srbija i Bugarska su već potpisale sporazume potrebne za otpočinjanje planova za gasovod“, izjavio je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

Predsednik Vučić je pre par dana izjavio da je „na stolu“ predlog da Turski tok prolazi kroz Bugarsku do Srbije, što je, kako je ocenio, najveća razvojna šansa Srbije.

Vučić je rekao da je, nakon neuspeha sa Južnim tokom, za Srbiju od ključnog značaja novi dogovor, o čemu je, kako kaže, razgovarao i sa direktorom Gasproma Aleksejom Milerom i sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

„Dakle, Rusi rade Turski tok i oni prelome cevovod blizu tursko-bugarske granice i on ide ka Istanbulu i najvećim turskim gradovima. Ranije je bila ideja da se dalje ide kroz Tursku, Grčku, Makedoniju i Srbiju. Danas postoji još realnija ideja pošto Bugari prave Evropski centar za primanje gasa sa razlicitih strana. A najvećim delom je to ruski gas“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Bugari su našli mudro rešenje, za koje, kako veruje, imaju podršku i Nemačke.

Srbija bi u tom slučaju preuzela gas na granici sa Bugaskom i zato bi morala da sagradi gasovod, sama ili, na primer, uz pomoć Rusije, što bi bilo lakše, dodaje Vučić.

„Dakle, na granici primimo 9,8 milijardi kubnih metara gasa. Mi smo tranzitna zemlja, ali od nas idu krakovi ka Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Prištini, Hrvatskoj i dobijamo tranzitne takse. Svaki gasovod koji prolazi kroz Srbiju nama odgovara, ali ovo je najbolja varijanta. Ovo je velika razvojna šansa za našu državu, ekonomiju, industriju. Kompletnu gasnu mrežu bismo izgradili,“ rekao je on.

Predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić je rekao da bi Srbija imala izvanredne benefite od prolaska Turskog toka kroz Srbiju, koja, kao i cela južna Evropa, po njegovim rečima, nema alternativu ruskom gasu.

„Sve priče o gasovodu iz Amerike kojim bi trebalo da dođe tečni gas i o dolasku gasa iz Avganistana su samo lepe priče, jer gasa jedino u ovom trenutku ima u Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza“, rekao je Vuletić.

Sagovornik Tanjuga je svoj stav ilustrovao činjenicom da je do sada stigao samo po jedan tanker američkog gasa u Estoniju, Poljsku i Portugaliju, i kako kaže više nijedan.

„A znate zbog čega? Zbog toga što Amerikanci nemaju postrojenje za prevođenje gasa iz gasovitog u tečno stanje. NJihovi kapaciteti su tako mali da mogu da pošalju po jedan tanker u tri, četiri ili pet meseci u jednu od ovih zemalja. Cela ta priča oko američkog tečnog gasa je vrlo lepa priča, ali je apsolutno neostvariva iz tehničkih razloga“, zaključio je Vuletić.

On je ukazao da bi od prolaska gasovoda preko naše teritorije, zemlja imala velike benefite, a naročito u vidu tranzitnih taksi, koje su bile procenjene na oko 500-600 hiljada dolara godišnje da je došlo do realizacije gasovoda Južni tok.

„Održavanje tog gasovoda bi godišnje zapošljavalo negde oko 1.000-2.000 ljudi. Sve u svemu, mislim da je to bio jedan od najboljih razvojnih projekata Srbije, jer ne samo što nam energija dođe u dvorište, nego istovremeno imamo koristi i od tranzita preko naše teritorije“, naveo je on.

Vuletić je, međutim, mišljenja da bi Srbiji u ovom trenutku bila potrebna pomoć Gasproma u izgradnji gasovoda.

„Sumnjam da mi u ovom trenutku imamo toliko sredstava koliko bi trebalo da se izgradi, po pričama, za nekih 10-12 milijardi kubika gasa tranzita. To je veliki gasovod, velikog prečnika i sa velikom cenom, i mislim da, ako nam Gasprom ne bi pomogao, u toj situaciji teško da bismo mogli to sami da uradimo“, naveo je on.

Kapaciteti podzemnog skladišta gasa „Banatski dvor“ će, prema memorandumu koji su potpisali direktori Gasproma i Srbijagasa prošlog meseca, biti povećani sa sadašnjih 450 na 750 miliona kubnih metara.

Prva linija gasovoda Turski tok, koja će snabdevati gasom samo Tursku, biće završena u martu 2018. godine, dok bi druga, ispod Crnog mora za dopremanje ruskog gasa do južne i jugoistočne Evrope, trebalo da bude završena u 2019. godini, najavili su predstavnici ruskog Gasproma.

Svaki krak gasovoda ce imati kapacitet od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a ukupna vrednost projekta je procenjena na 11,4 milijarde evra. Gaspromove investicije u ovaj projekat bi ove godine trebalo da dostignu 41,92 milijarde rubalja (722 miliona dolara).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.