U trendu

U 2019. godini najveći razvoj digitalne trgovine u SRB

BEOGRAD – Ova godina je bila izuzetno značajna za razvoj digitalne trgovine, a novi Zakon o elektronskoj trgovini doprineće njenom još bržem razvoju, poručeno je danas u Beogradu na najvećoj regionalnoj digitalnoj konferenciji posvećenoj internet trgovini i buducnosti finansija, održanoj u Naučnom tehnološkom parku.

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je zahvaljući nedavno usvojenom Zakonu obuhvaćen proces promovisanja i unapređenja ovakve trgovine u Srbiji.

„Program koji je vlada usvojila početkom oktobra je sveobuhvatan i prvi je takve vrste koji je donet u ovoj oblasti, i on će sve zainteresovane aktere, kako trgovce, tako i prodavce, potrošače, medije, celokupnu javnost, privredu i državnu instituciju uključiti u elektronsku trgovinu“, istakla je Matićeva.

Dodala je da su tri ključne oblasti aktivnosti koje se odnose na informativnu i edukativnu kampanju usmerenu ka potrošacima, jačanje pozicije elektronskih trgovaca na tržištu, kao i analiza postojećih kurikuluma u okviru visoko-obrazovnog sistema u Srbiji.

„Pružićemo podršku trgovcima koji se još nisu odlučili da se oprobaju u digitalnoj trgovini, biće urađen i jedan vodič za kupce u ovakvoj trgovini i trend elektronske trgovine će u budućnosti apsolutno dominirati i smatram da je neophodno da obrazovni sistem priprema stručnjake u ovoj oblasti na adekvatan način“, rekla je Tatjana Matić.

Pored toga, istakla je, jedna od najvecih uvedenih novina i olakšica je mogućnost isticanja cena u stranoj valuti, što je posebna pogodnost za trgovce koji svoju robu prodaju stranom tržištu, ali i da je uveden mehanizam tajnog kupca, koji je ključan za borbu protiv sive ekonomije.

Marko Mudrinić, osnivač poslovno-tehnološkog magazina Netokracija za Srbiju, istakao je da elektronska trgovina ne pokazuje znake stagnacije, i da se ovaj sektor u Srbiji razvija još brže, a u prilog tome ide još veći broj zadovoljnih kupaca i broj onih koji se odlučuju da svoju robu ponude svetskom tržištu.

„Dalje edukovanje tržišta jedna je od važnijih stvari za unapređenje onlajn trgovine“, poručio je Mudrinić.

Džozef Lauter, direktor Projekta saradnje za ekonomski razvoj USAID, ukazao je na značaj digitalnih transformacija koje doprinose promeni i jačanju elektronske trgovine i naglasio da je neophodna prisutnost na svim društvenim mrežama.

„Potrebno nam je agresivno web prisustvo i uloga milenijalaca u tome ima veliki značaj jer su oni konzumenti online prodavnica“, naveo je Lauter.

On je dodao da je razvoj elektronske trgovine drastično promenio situaciju pošto se proizvod mnogo lakše prodaje u nekoj od zemalja Evrope i naglasio da je važno da svi digitalni akteri unaprede svoje onlajn prisustvo.

Novim Zakonom o trgovini i izmenama Zakona o elektronskoj trgovini definisane su termini poput elektronske prodavnice i elektronske platforme, dropšippinga i slicno.

Takođe, istraživanje koje je Ministarstvo uradilo u saradnji sa USAID-om pokazalo je da je preko 60 odsto ljudi koji su kupovali putem elektronske trgovine zadovoljni ovakvim načinom plaćanja.

Akcioni plan za sprovođenje Programa za razvoj elektronske trgovine u Srbiji za period 2019-2020. godinu jedan je od prvih dokumenata koji se konkretno bavi daljim razvojem elektronske trgovine u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.