U trendu

U 7 dobrovoljnih penzijskih fondova uplaćuje 200.000 ljudi

BEOGRAD – Na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova, na kraju trećeg tromesečja ove godine poslovala su četiri društva, koja su upravljala
imovinom sedam dobrovoljnih penzijskih fondova, jedna kastodi banka, pet banaka posrednika i jedno društvo za osiguranje posrednik, navodi se u izveštaju NBS o stanju na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova.
Neto imovina fondova iznosila je 48,8 milijardi dinara i u odnosu na prethodno tromesečje bila je veća za 1,2 odsto.
Ukupne uplate u trećem tromesečju su iznosile 938,9 miliona dinara, članovi su povukli 543,7 miliona dinara, dok je dobit od ulaganja iznosila 225,8 miliona dinara.
U dobrovoljne fondove je, navodi se u izvešatju NBS, uplaćivalo 209.019 korisnika, što čini 9,3 odsto od broja zaposlenih u Srbiji.
Oni u proseku na računima imaju po 261.000 dinara.
Većinu korisnika, 57,3 odsto su činili muškarci, prosečna starost korisnika je iznosila 47 godina, a najviše je onih između 40 i 60 godina.
U trećem tromesečju, bilo je 40,9 odsto individualnih uplata, 33,4 odsto su bile uplate poslodavaca koji kao obveznici uplate svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski
fond, a 25,7 odsto su činile uplate preko penzijskih planova.
Ukupan iznos uplata u dobrovoljne penzijske fondove u trećem kvartalu je iznosio 938,9 miliona dinara.
Kada je reč o isplatama, ukupan iznos se povećava iz godine u godinu i u trećem tromesečju je iznosio je 543,7 miliona dinara, navodi se u izveštaju NBS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar