U trendu

U aprilu 2023. ocekuje se inflacija od pet odsto

BEOGRAD – U uslovima rastuće neizvesnosti, kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora i privrede ostala su stabilna i nastavila su da se kreću oko nivoa od pet odsto, objavila je Narodna banka Srbije.
Naime, prema rezultatima ankete agencije Ipsos iz aprila, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u aprilu sledeće godine iznositi 5,0 odsto, a slična su i očekivanja prema rezultatima ankete agencije Blumberg iz maja i iznose 5,1 odsto.
Kada je reč o privrednicima, i njihova očekivanja su slična pa su prema anketi agencije Ipsos, ona ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznose 5,0 odsto.
Zanimljiva su inflaciona očekivanja i jednog i drugog sektora za dve i tri godine unapred jer su niža od kratkoročnih, nalaze se u granicama cilja i kreću u rasponu od 3,0 odsto do 4,0 odsto za obe ove godine.

Ti rezultati ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju smanjenje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.
Usidrenost srednjoročnih inflacionih očekivanja, u čijoj je osnovi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta, navode iz Narodne banke Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar