U trendu

U Arilju otvoren prvi Sajam jagodastog voća

ARILJE – U Hali sportova i gradskom parku u opštini Arilje otvoren je prvi Sajam jagodastog voća i proizvoda zaštićenog geografskog porekla.

Na sajmu je svoje proizvode izložilo oko 100 proizvođača, pre svega malina, ali i ostalog jagodastog voća. Pored proizvođača sajmu prisustvuju predstavnici Udruženja proizvođača, predstavnici resornog Ministarstva i predstavnici Poljoprivrednih stručnih i savetodavnih službi iz cele Srbije.

„Arilje zaslužuje ivakav sajam. Drago mi je da je preko 100 izlagača danas ovde i naša je želja da ovaj sajam sledeće godine traje duže od jednog dana“, rekao je Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

Sajam je otvorio pomoćnik ministra poljoprivredne, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Bogićević koji je rekao da Ministarstvo poljoprivrede podržava ovakve inicijative.

„Nije ludo što se ovakav sajam održava baš ovde u Arilju, u predstonici maline. Ono što je bitno jeste zajednički rad ministarstva, relevantnih službi i samih proizvođača u prethodne četiri godine gde imamo velikih pomaka“, naveo je Bogićević.

On je dodao i da je ministarstvo tu da sluša koji su to problemi proizvođača i da gleda kako može da pomogne.

„U prethodne četiri godine sve je išlo na ruku i nama i vama i mi ćemo, kao država gledati da i dalje pomažemo, prvenstveno proizvođačima. Nadam se da će ovaj sajam postati tradicija“, rekao je Bogićević.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije, Nikola Mihailović rekao je da je ovde danas, kao i na terenu prisutno udruživanje, koje ne mora nužno biti zadružno.

Pored sajma održana je i konferencija na temu „Mogućnosti inteziviranja proizvodnje jagodastog voća u Srbiji – novi trendovi i izazovi“, na kome je uvodno predavanje održala prof. dr Jasminka Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Na sajmu se svoje proizvode izložili domaći proizvođači i predstavnici proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar